Общинската съветничка с бурка проговори

1
Нина Гьошева: Сложих фередже, не ме провериха, можех да внеса бомба
Нина Гьошева: Сложих фередже, не ме провериха, можех да внеса бомба Снимка: Банкерь

Пет въпроса към съветничката от Патриотичния фронт в Пловдив, която се появи с бурка на заседанието на местния парламент и седна на мястото си в заседателната зала пред смаяния поглед на останалите общинари, сподели 24 часа.

-Г-жо Гьошева, защо се появихте с фередже на сесията на пловдивския общински съвет?
- Това е своеобразен протест срещу неприемането на наредбата за забраната на фереджетата на предното заседание. А тя е необходима като превантивна мярка - за да не се случи у нас същото като във Франция и Белгия. Тези облекла не са характерни за нашите мюсюлмани, символ са на радикалния ислям и застрашават националната ни сигурност. Под тях може да се скрие всичко. Аз например спокойно можех да вкарам бомба в сградата на общинския съвет на Пловдив. Никой не ме провери на влизане, не ми поискаха документите, въпреки че не ме разпознаха коя съм.

- Сама ли решихте да се облечете така, или го обсъдихте със съпартийците от ВМРО?

- Разбира се, че го обсъдихме и всички ме подкрепиха. Ние работим в екип и вземаме решенията заедно.
 

- Доволна ли сте от реакцията, която предизвикахте в местния парламент? Някои определиха проявата ви като цирк.

- В никакъв случай не съм търсила такъв ефект. Радвам се, че го направих. После много хора ми се обадиха по телефона, за да ме поздравят. В интернет също ме подкрепиха. Повечето коментари бяха “браво”, “само така”.
 

- Какви са мотивите ви да настоявате Пловдив да приеме забраната за фереджетата?

- В града се намира най-голямото гето на Балканите - "Столипиново". Вярно е, че там не се разхождат с фереджета, но Пловдив е само на 30 км от Пазарджик. Защо трябва да чакаме да се случи нещо лошо и чак тогава да вземаме мерки? Други по-малки общини като Стара Загора и Карлово вече ги предприемат. Няма да се откажем от искането за забрана на фереджетата и възнамеряваме отново да внесем предложение в общинския съвет. Ставаме свидетели на опити за прокарване на радикален ислям в страната ни и трябва да ги пресечем. Някой се опитва да разклати сигурността в държавата.
 

- Как се почувствахте в това облекло?

- Съжалявам тези, които са принудени да го носят. Самият Коран не задължава представителките на нежния пол да се обличат в черно от главата до петите. Напротив - дрехите трябва да са цветни. Не мога да приема една жена да няма личен избор за това какво да облече, както мъжът. Най-влиятелната дама в Арабския свят, която е омъжена за шейх, се появява навсякъде с открито лице. И това се приема за нормално. Моето усещане, когато сложих фереджето, бе, че не съм свободна, все едно съм в затвор.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари