Общинска комисия реши да се измести Паметника на Съветската армия

1
В доклад е посочено, че монументът се приема спорно от жителите и гостите на София
В доклад е посочено, че монументът се приема спорно от жителите и гостите на София Снимка: БТА

В доклад е посочено, че монументът се приема спорно от жителите и гостите на София

Комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) на заседание днес прие доклад, с който възлага на кмета на София да поиска от държавата да премести монумента "Паметник на Съветската армия", който е държавна собственост, от Княжеска градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София, предаде БТА.

В доклада е записано, че се изисква от областния управител на София да "предприеме всички необходими фактически и правни действия" по преместването на паметника.

Още през март 2020 г. общински съветници от групата на "Демократична България" в СОС внесоха доклад до председателя на Съвета с предложение за преместване на паметника, който така и не беше придвижен в комисиите на Съвета до днес. Предложението бе подкрепено от общинските съветници от групите на "Демократична България" и ГЕРБ-СДС, колегите им от групата на "БСП за България" напуснаха залата, а Димитър Антов от "Патриоти за София" не участва в гласуването.

В доклада от 2020 г. общинските съветници от ДБ посочват, че монументът "Паметник на Съветската армия" е опасен за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина. Собственикът, в лицето на областния управител (българската държава), не полага грижи за монумента, поради което последният създава опасност за множеството ползватели на градината. Редовно се случват инциденти с падане на облицовъчните плочи. Водена дългогодишна кореспонденция между Столична община, район "Средец", областния управител и Министерството на културата относно компетенциите по управление и поддържане на монумента, като през годините на спорове между ведомствата за него не е полагана необходимата грижа, пише в доклада от 2020 година.

Там е посочено още, че монументът се приема спорно от жителите и гостите на София. За мнозина - жертвите на репресиите на комунистическия режим и техните близки, той е обиден и представлява издевателство над паметта на нацията ни. "Освен от българския законодател, този човеконенавистен режим е осъден и от Европейския парламент чрез резолюцията "Европейската съвест и тоталитаризма", приета през 2009 г., която "решително и недвусмислено осъжда всички престъпления срещу човечеството и масовото нарушаване на правата на човека от страна на всички тоталитарни и авторитарни режими", отбелязват още вносителите.

Предстои утре докладът за преместването на паметника да бъде разгледано и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    7
    daskal
    Какъв рев, какви сополи и страдания за един грозен (повтарям - ГРОЗЕН!) символ на агресията и тоталитаризма! Ако можехте така да ревете за България и нещастните българи, цена нямаше да имате.
  • -1
    6
    Bonkerz, баце! ти Идиот ли си...
    Ако е второто - не ти се получава? И, козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! Верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ма ако може нещо по-друго! И, жаце bonkerz, днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано?👹👹👹
  • 1
    5
    Bonkerz
    От кого точно ни е освободила СЪВЕТСКАТА армия, отговорете конкретно тераруски??? Съветската армия е обявила война на Царство България, без ние да сме им обявили такава и без да сме пратили войници на източния фронт. Съветската армия окупира България. По това време в страната ни няма нито 1 бойна единица на Нацистка Германия (наш съюзник), от кой са ни освободили 1944г.? Полковник Димитър Списаревски съветски самолет Илюшин ли е пилотирал, или немски Месершмит, когато е бранил небето над България? Гледайте документалния филм "Второто освобождение", за да видите документи за: - списък с над 150 имена на обикновени хора, прегазени от съветски камиони, ограбени домове и изнасилени от пияни съветски войници жени; списък, показващ килограмите хранителни продукти, поръчвани от съветски офицер да му бъдат безвъзмездно доставени, и други. На база на документите, според изчисленията на историците, издръжката на Червената армия възлиза на между 50% и 75% от брутния вътрешен продукт на Царство България.
  • -11
    4
    12345
    след време, всеки български примат да си даде равносметка, Руското, американското посолство или брюксела носят по-осезаеми ползи за обществото. засега американското е КТЗ (категорична тотална загуба) за обществото ни.
  • 16
    3
    Гошо куче лошо
    Потресаващо е как статуквото отрича историята, която до преди 1 година на никой не пречеше. При всеки международен конфликт, ще горим книги ли? Какво следва? Аз съм пацифист и не оправдавам никакви действия на насилие от никой, но това което наблюдаваме е фашизъм, граничещ с безумие. Оказва се, че няколко поколения трябва и пак човечеството прави същите глупости.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари