Общината планира изграждане на енергоспестяващо улично осветление в Русе, Средна кула и Долапите

1
Инвестицията се извършва изцяло за сметка на изпълнителя, а общината заплаща единствено при постигане на договорените икономии на електроенергия
Инвестицията се извършва изцяло за сметка на изпълнителя, а общината заплаща единствено при постигане на договорените икономии на електроенергия Снимка: Община Русе

Инвестицията се извършва изцяло за сметка на изпълнителя, а общината заплаща единствено при постигане на договорените икономии на електроенергия

Премина общественото обсъждане, което Община Русе организира във връзка с намерението за сключване на ЕСКО договор за обновяване на уличното осветление в града и кварталите Средна кула и Долапите.

Договорът предвижда изграждане на енергийно ефективно улично осветление и система за мониторинг на обща стойност 1 953 179, 44 лева. Инвестицията се извършва изцяло за сметка на изпълнителя, а общината заплаща единствено при постигане на договорените икономии на електроенергия.

В момента годишното потребление на електроенергия за улично осветление на Община Русе е 3 610 281 kw/h, за което тя плаща 1 900 000 лв. с ДДС. На база актуалните цени на електроенергията ЕСКО договорът предвижда годишни спестявания от 478 хиляди лева.

Важно да се отбележи, че ЕСКО договорът не е кредит или кредитен инструмент, а лизинг, при който Общината първо получава актива, възползва се от неговото благо и със спестените средства заплаща. Срокът за изплащане е 5-годишен, като вноските са на 6-месечие.

Системата за контрол ще предоставя информация дали наистина са постигнати заложените в договора икономии. В случай, че те не са изпълнени, Общината няма да заплати.

Планира се общо 4 418 осветителни тела да бъдат подменени по договора, като по този начин ще бъдат спестени близо 24 % от разходите за електроенергия в Русе, 59,88% от тези в Средна кула и 47, 64% от тези в Долапите.

В резултат от изпълнение на договора се очаква да бъде подобрена средата за живот на русенци, да се намалят разходите за електроенергия и за експлоатация на осветителните тела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Така така
    А ще има ли същата осветеност или не с подмяната
  • 7
    2
    ,,,
    ЧУДЕСНО ЗА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАНЕТО,НО ДА НЕ НАСЛАГАТ ОСВЕТИНЕЛНИ ТЕЛА,КОИТО ЕДВА МЪЖДУКАТ КАТО ГАЗЕНИ ЛАМПИ.КАКТО Е СЕГА В ПАРКА. УЖ ИМА ОСВЕТЛЕНИЕ,А ТО НИКАКВО.ИКОНОМИИ,ИКОНОМИИ,АМА ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСИ ОПТИМАЛНО РЕШЕНИЕ
  • 5
    1
    Гражданин
    Както е тръгнало,нищо чудно утре да започнат да събарят града и да го строят отново.Просто да се просълзи човек - как по-рано Пенчо не сме го избрали за кмет.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари