Общината кани русенци на обществен дебат относно строежа на новата леярна

1
Общественото обсъждане ще се състои на 14 юни
Общественото обсъждане ще се състои на 14 юни Снимка: Dunavmost, архив

Община Русе кани гражданите на обществено обсъждане относно екологичното въздействие, свързано с инвестиционното предложение на фирма, санкционирана наскоро за незаконно строителство, да изгради леярна в Западната промишлена зона на града

Това съобщиха от кметството. Обсъждането ще се състои на 14 юни тази година.

Намерението на фирмата е да преработва чрез топене скрап от черни метали с капацитет до три тона на ден и да произвежда детайли от въглеродна и неръждаема стомана, припомня БТА.

Заместник-кметът по устройство на територията на Русе Магдалина Илиева обясни, че фирмата е изпратила уведомление за инвестиционно намерение в екоинспекцията в началото на март миналата година.

"При нас тя се появи като име, когато получихме сигнал на 21 декември миналата година. В него се казва, че фирма, която е потенциална леярна, извършва дейност без разрешителни документи", обясни Илиева.

Сигналът е изпратен до Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/. От там в писмо до общината се обяснява, че са установени строително-монтажни дейности с цел бъдещо производство. Определена е съвместна проверка на 22 януари тази година.

Служители от общинския отдел "Контрол по строителството" установяват, че в сградата е монтирана индукционна пещ и свързани с нея система за охлаждане, аспирация и пречистване на отделяните газове и пари. В друго помещение е монтиран компресор. По източната фасада на сградата са монтирани три бункера за пясък, като в нея има и мостов двугредов кран.

Оборудването, съоръженията и инсталациите не са подвързани и не функционират.

От фирмата след това изпратили писмо, че на 12 февруари т.г. са премахнали доброволно незаконното строителство, а четири дни по-късно това се потвърждава и от проверка.

Илиева обясни, че кметът на Русе е издал на 22 февруари т.г. наказателно постановление, като дружеството е глобено с 5000 лева.

Началникът на общинския отдел "Екология" Василена Панкова обясни, че община Русе в доклада за оценка въздействието върху околната среда е заложила допълнителна и задължителна препоръка - да се предвиди изграждането на непрекъснат мониторинг на всеки етап на пречистване /съоръжения/, който в реално време да отчита вида и количеството замърсяване. Друго условие е да се монтира станция за контрол на качеството на въздуха, съобразно параметри, заложени от екоинспекцията.

Тези предложения на общината са отхвърлени от фирмата. По думите на Панкова логично е и становището на общината да бъде отрицателно.

След общественото обсъждане на 14 юни т. г. РИОСВ ще се запознае с всички препоръки и становища от заинтересовани институции и граждани и ще излезе с окончателно решение дали фирмата ще може да изпълни проекта си, или не.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари