Община Русе във война с грозните драсканици по сградите

5
Графитите са вид изкуство, а безраборно орисуваните стени са опити, заяви заместник-кметът Недев
Графитите са вид изкуство, а безраборно орисуваните стени са опити, заяви заместник-кметът Недев Видео: БНТ

Община Русе започва да чисти графити от фасади на обществени сгради и подлези с нова машина. Тя е купена със собствени средства, за да може градската управа да се справи с вандалските прояви.

Премахването на графитите става посредством вода под налягане и пясък. Машината се справя успешно както с нови рисунки със спрей, така и със стари и плътни бои. Процедурата обаче отнема много време.

Страшно много са графитите, на много нови постройки и санирани блокове, където е много трудно за чистене, заяви Пламен Денков, предава БНТ.

Първо се почистват графитите от первазите на подлезите и от автобусните спирки, казват от общинското дружество, заето с дейността.

Димитър Недев - зам.-кмет по комунални дейности-Община Русе: "Има разлика между надраскване на стени и рисуване. Това са безразборно орисуваните стени, без смисъл и идея, които ние искаме да почистим и градът да има по-приветлив облик. Едното е вид изкуство, а другото са опити".

Според познавачи на уличното изкуство нощем се рисува интензивно и по този начин се „маркира“ територия.

Графити вече са се появили и на пешеходния надлез на обновения кей. Затова от общината казват, че ще купят още специализирана техника, за да може отстраняването на „творбите“ да става по-бързо и на по-големи площи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари