Община Русе: Срокът за технически паспорти на жилищата отпадна

5
Зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева обясни в кои случаи трябват технически паспорти
Зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева обясни в кои случаи трябват технически паспорти Видео: Русе Медиа

Зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева обясни в кои случаи трябват технически паспорти

Промени са настъпили във връзка с наредбата за паспортизация на сградите и задълженията на гражданите, съобщи зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева. На 17 август 2021 г. е обнародвана Наредба за изменение на Наредба 5 от 2006 г за техническите паспорти на строежите.

С тези изменения технически паспорт за съществуващи строежи следва да бъде направен само, когато има необходимост от извършване на строително-монтажни работи по цялата сграда, което изисква разрешение за строеж, както и при извършване на СМР на част по сградата, когато се засяга конструкцията й. Запазва се изискването за съставяне на технически паспорти на съществуващи строежи публична държавна и публична общинска собственост, но срокът е удължен до 31 декември 2032 г. За останалите строежи не се предвижда задължителен срок за съставяне на технически паспорти“, обясни пред Русе Медиа Магдалина Илиева.

С промените и отпадането на част от параграфите и алинеите в наредбата отпадат изискванията за възлагане на съставяне на технически паспорти на строежите, за които такива няма. В този смисъл гражданите към момента не са задължени да възлагат и да регистрират технически паспорти за жилищата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари