Община Русе ще закупи стари тролеи за 540 000 лева

2
Община Русе и общинските съветници решиха днес русенци да продължат да се возят на таралясници
Община Русе и общинските съветници решиха днес русенци да продължат да се возят на таралясници Снимка: Dunavmost, архив

Докато в редица български градове има модерни автобуси и качествен градски транспорт, Община Русе и общинските съветници решиха днес, русенци да продължат да се возят на таралясници

След дълги дебати общинските съветници дадоха съгласието си предприятието „Общински Автотранспорт“ да получи заем от Община Русе в размер на 540 хил. лв, съобщиха от пресцентъра на Община Русе.

Целта е със средствата да бъдат закупени 12 броя тролейбуси втора ръка от Швейцария, които да заменят амортизираните машини от автопарка на предприятието.

Кметът Пенчо Милков защити предложението си, като подчерта, че в управителния съвет на предприятието влизат професори по транспорт в Русенския университет, изследвали и одобрили качествата на машините. На опасенията на общинските съветници за липса на климатизация в тях той отговори, че вече се търсят начини за дооборудването им.

„Русенци вече плащаме заем от 1 млн. лв. годишно, взет от предишното управление. Съгласно закона общината има лимит на кредитите и трябва да бъдем много внимателни за какво бихме използвали една такава възможност“, отговори Пенчо Милков на предложението за закупуване на нови тролейбуси на кредит от общинските съветници.

Предложението бе гласувано на предходната сесия на местния парламент, но не бе прието. Тогава възникнаха идеи от съветниците за закупуване на автобуси, но според директора на „Общински автотранспорт“ Александър Георгиев и заместник-кмета Димитър Недев тролейбусите са по-изгодни за поддържане от предприятието и по-големият им брой ще намали себестойността на превозите.

Срокът за връщане на сумата е 31.12.2024 година, а лихвеният процент е 1,24.

Според финансовия план на превозвача през 2022 година ще се наложи да бъдат закупени още 8 тролейбуса, за да може общинското предприятие да обслужва ефективно гражданите съгласно новата транспортна схема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Петима Петко не чакат! - казали медицинските сестри и започнали операцията без хирурга.

Харесай Дунавмост във Фейсбук