Община Русе с Програма за закрила на детето за 2016 г.

0
Програмата, разработена от  общинска администрация, следва рамката и основните приоритети на Националната програма за закрила на детето
Програмата, разработена от общинска администрация, следва рамката и основните приоритети на Националната програма за закрила на детето

В Общински съвет - Русе е постъпил за разглеждане текст на общинска Програма за закрила на детето за 2016 година, информира Топ новини.

Това става ясно от докладна записка, внесена в местния парламент от името на кметската администрация. 

Програмата, разработена от  общинска администрация, следва рамката и основните приоритети на Националната програма за закрила на детето. Съобразена е с Общинската стратегия за развитие на социалните услуги и с останалите общински проекти и програми, насочени към подобряване политиките за детето в общината.

Следвайки Националната програма за закрила на детето, Общинската програма за закрила на детето за 2016 г. обхваща осем приоритетни области, като отговорност по изпълнение на програмата имат следните институции:

Община Русе, РИО, ДСП, ОД на МВР, НПО, РЗИ, МКБППМН, МБАЛ - Русе АД, ЦПЗ, Общински младежки дом, Общински детски център за култура и изкуство.

Основните цели, които се поставят в Програмата, са: намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата; подобряване здравето на децата; осигуряване правото на детето на живот и развитие в сигурна и безопасна среда; осигуряване на равен достъп до качествена предучилищна подготовка и училищно образование; адекватни правораздавателни практики; повишаване ефективността на мерките за защита на децата от насилие, злоупотреба и други форми на експлоатация; акцент върху спорт, култура и дейности за свободното време. 

Основните институции, отговорни за изпълнението на общинската програма, са Община Русе, Дирекция „Социално подпомагане”, Регионална здравна инспекция, Регионален инспекторат по образованието към МОН, ОД на МВР – Русе, неправителствени организации.

Мониторингът по изпълнение на дейностите ще се осъществява на вътрешно ниво – от общинската Комисията за детето, и на външно – от Инспектората на Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето.

Програмата е била обсъдена и допълнена на заседание на общинската Комисия за детето на 29.02.2016 г. В Община Русе е постъпило предложение от директора на Дирекция „Социално подпомагане” – Русе, за приемане на общинската Програма за закрила на детето от ОбС – Русе, съгласно чл. 21, ал. 1, т. 1 от Закона за закрила на детето и чл. 3 ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето.

Предложението ще бъде разгледано в постоянните общински комисии на Общински съвет - Русе и ще бъде гласувано на редовното заседание на местния парламент на 24 март.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари