Община Русе е против изграждането на депо за отпадъци край Мартен

2
Жителите на Мартен излизат на протест заради бъдещото депо
Жителите на Мартен излизат на протест заради бъдещото депо Снимка: Архив

В града вече е започнала подписка срещу този проект, а протестът ще се състои от 15:00 часа

Община Русе е с отрицателно становище относно инвестиционното предложение на „Елана Агрокредит“ за промяна предназначението на земеделски земи и изграждането на депо за неопасни отпадъци край Мартен.

Писмото е входирано в Общината на 21 август и в кратък срок е разгледано и анализирано от експертите. Заключението им е, че терените са неподходящи.

Описаните в инвестиционното предложение неопасни отпадъци са сгурия, шлака, дънна пепел от котли, летяща пепел от изгаряне на въглища и твърди отпадъци от реакции на основата на калций, получени при десулфуризация на димни газове.

От отговора на местната администрация до директора на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова става ясно, че съгласно приетия от Общинския съвет Общ устройствен план на община Русе двата имота, обект на предложението, попадат в земеделска зона и са с трайно ползване – „Нива“ и категория – „Четвърта“.

Съгласно правилника за прилагане на Общия устройствен план, както и Закона за опазване на земеделските земи, имоти от четвърта категория НЕ могат да променят предназначението си. Промяна е възможна единствено в случай, че имотът е с по-висока категория от пета, а инвеститорът е от първа категория и то за проекти от вида на създаване на нови и разширяване на озеленени площи за широко обществено ползване, изграждане на крайпътни обслужващи обекти, изграждане на ферми и животновъдни комплекси, екопътеки, веломаршрути, гробищни паркове и др.

В тези случаи промяната на предназначението може да се случи едва след като е направено изменение на Общия устройствен план и е издадено разрешение за направата на Подробен устройствен план, като и двете неща подлежат на гласуване от Общинския съвет.

„За поземлените имоти с идентификатори 47336.40.35 и 47336.40.44 няма постъпило искане за разрешаване изработване на Подробен устройствен план или изменение на ОУПО Русе, но поради изложеното по-горе считаме терените за неподходящи за изграждане на депо за неопасни отпадъци“, е заключението на Община Русе.

Жителите на Мартен излизат на протест заради бъдещото депо

Жителите на Мартен ще излязат на протест днес заради инвестиционно предложение за изграждане на депо за сгурия, шлака и дънна пепел от котли. В града вече е започнала подписка срещу този проект, а протестът ще се състои от 15:00 часа при бензиностанцията на главния път, тъй като мястото, където се предвижда да бъде депото, е в лозята отсреща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Менчо
    Давай Пенчо,дядо ти маса народ изби край Щръклево а тебе те е шубе един подпис да удариш,туй ще ти остане!
  • 5
    2
    Някой
    Разсипаха го това хубаво селище. Уж град го направиха ,а всякаква помия върху него
  • 10
    1
    СЕКСпедитивно Решение
    В този случай Хадминистрацията на Доктора била много СЕКСпедитивна. Де да беше такава и в случая на ЦИКЪЛЪ на патрона си Бенчо. А най-добре би било Бенчо да не бе посегнал на колежката си за СЕКСпедитивно решение на проблема му с нагона на работното място.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари