Общата ни история с Македония събра президент и премиер на "Дондуков" 2

1

Започна консултативната среща при президента по повод отношенията ни със Северна Македония и по-конкретно - липсата на резултат от преговорите между историците в смесената българо-македонска комисия. 

Комисията от български и македонски учени имаше за задача да изчисти общата ни история от спорни въпроси, фалшификации и децата на двете съседски държави да изучават в учебниците събитията от изминалите векове обективно и без идеология.

Румен Радев покани на разговор по тази трудна тема премиера Бойко Борисов, както и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която обаче още се възстановява след катастрофата и е замествана от заместник-председателя на парламента Емил Христов.

На "Дондуков" 2 дойдоха още външната министърка Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова, представители на парламентарните групи, както и съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров.

Само ден по-рано в ефира на NOVA лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви, че ще настоява преди срещата на Европейския съвет на 17 октомври българското правителство да вземе решение, с което да откаже подкрепа за дата на членство за Македония. Ако министрите откажат да заемат тази позиция, ВМРО ще напусне властта, а депутатите му - мнозинството, отправи ултиматум още Каракачанов.

На 17 октомври ще има Европейски съвет, на който се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за старт на преговори за членство на Македония и Албания. То обаче може да бъде взето, само ако абсолютно всички страни членки се съгласят.

По-рано президентът Румен Радев изрази безпокойство от липсата на резултатите в експертната комисия и настоя, че приемането на Северна Македония в ЕС не трябва да е за сметка на българската история, език и идентичност. Той добави, че българското правителство може да продължи да подкрепя Скопие по пътя му към Брюксел, само ако бъдат изчистени всички спорни въпроси между двете държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари