Обсъжда се отпадане на маските

4
От думите на Мутафчийски стана ясно, че се обмисля и постепенно облекчаване на мерките
От думите на Мутафчийски стана ясно, че се обмисля и постепенно облекчаване на мерките Снимка: БГНЕС

Нови 53-ма са заразените от коронавирус в България, а починалите достигнаха 66.

Това стана ясно на сутрешния брифинг на Националният оперативен щаб. Разбра се, че се готвят облекчения, които включват носене на маски само в закрити пространства и поетапно отпадане на забраните за ходене в планини и за някои видове спорт.

Вчера беше направено второ преливане на плазма на пациент, и двамата, на които е прелята плазма, са в по-добро състояние, без температура, допълни ген. Мутафчийски. Беше направена и проверка как се извършва тя във ВМА, като нямаше забележки по нея, каза още той.

"Обсъждаме дали маските да не се носят само в затворени пространства. Засега единственото около, което сме се обединили е в затворени, включително в транспорта да са задължителни", каза още Мутафчийски.

И проф. Тодор Кантарджиев даде да се разбере, че съвсем скоро може маските да се носят само в затворени пространства.

"Сега обмисляме маските на открито да отпаднат, като да останат задължителни в аптеката, магазина, в градския транспорт. Чакахме да се стопли навън, слънцето да започне да трепе вируса, имаме и повече информация за самия вирус вече, каза той. И сега тъй като епидемията става ендемична, тоест с отделни огнища, и можем да реагираме адекватно – хванахме шивачките, хванахме старческия дом, хванахме и заразените в Бобов дол, като целта беше да не затвориме централата, за да не останем на газ и свещи, сега вече можем да обмислим разхлабване на мерките", добави Кантарджиев.

От думите на Мутафчийски пък стана ясно, че се обмисля и постепенно облекчаване на мерките, включително пускане в планините и разрешаването на някои спортове на открито, при определени условия. За поетапно облекчаване заговори и шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Увеличаване на производството на БЦЖ-ваксината, нашата страна да възобнови производството на човешки имуноглобулини, внасянето им е скъпо на държавата и е вредно за българина, защото е важно български антитела да се дават на българите, и третото нещо, - производството на антиботулинови серуми от животни за лечение на най-тежките болести – това бяха трите теми, които се обсъдиха при посещението на премиера Борисов в предприятието БулБио, съобщи доц. Кантарджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари