Обсъдиха подготовката за снегопочистването на Дунав мост

0
Предвижда се при издаване на предупреждение за оранжев или червен код, институциите от Русе и Гюргево да се уведомяват взаимно в рамките на максимум 30 минути
Предвижда се при издаване на предупреждение за оранжев или червен код, институциите от Русе и Гюргево да се уведомяват взаимно в рамките на максимум 30 минути Снимка: Областна администрация

Тази година снегопочистването на Дунав мост ще се извършва от българска страна

До средата на декември се очаква да се подпише споразумение за сътрудничество между областния управител на Русе Борислав Българинов и префекта на окръг Гюргево Анета Матей, което ще бъде насочено към предприемането на максимално адекватни и бързи действия от институциите в двете държави при усложнена зимна обстановка.

Това бе дискутирано по време на провела се днес среща на Българинов и неговите заместници Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева с ръководствата на местни и държавни ведомства от северната ни съседка, съобщиха от областна администрация. Идеята е да се осигури безпроблемно функциониране на Дунав мост през настоящия зимен сезон.

В двустранното споразумение ще бъдат уточнени още лицата и механизмите за координация на действията, касаещи безопасността на трафика по моста през настъпващите зимни месеци. Предвижда се при издаване на предупреждение за оранжев или червен код, институциите от Русе и Гюргево да се уведомяват взаимно в рамките на максимум 30 минути, а в случай на обявен жълт код максималното време за реакция да бъде до два астрономически часа. Идеята е по този начин да се предприемат възможно най-ефективните мерки, чрез които да не се допуска допълнително утежняване на пътната обстановка.

По време на срещите бяха обсъдени и част от мерките, които ще бъдат предприети за организиране на пропускателния режим на ГКПП „Дунав мост“ през настоящия зимен сезон. Създадена е организация при необходимост движението на леки и тежкотоварни автомобили да бъде спирано още в някои от съседните области. Припомняме, че тази година снегопочистването на Дунав мост ще се извършва от българска страна.

В срещите, които се проведоха по време на честванията в гр. Гюргево, посветени на 103-ата годишнината от Обединението на Румъния и техния Национален празник – 1-ви декември, участва и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Припомняме, че началото на тържествата бе дадено пред Паметника на героите в двора на едноименната църква, където беше отслужена заупокойна молитва. Там областният управител и префектът на Гюргево Анета Матей положиха заедно венец и цветя пред монумента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари