Обрязаха над 200 момчета от цяла Североизточна България

0
Кандидатите за възмъжаване бяха на възраст от 6 до 10 години, каквито са изискванията на канона
Кандидатите за възмъжаване бяха на възраст от 6 до 10 години, каквито са изискванията на канона Снимка: 168 часа

Над 200 момчета от цяла Североизточна България бяха обрязани в шуменската Томбул джамия под ножа на т.нар. майстор сюнетчия от Айтос.

Обрязването беше извършено на 25 юли в специална стая в медресето на Томбул джамия, определена за кабинет на сюнетчията.

Ритуалът е безплатен за родителите. Мюфтийството мисли за тях. Съзнаваме, в трудно време живеем”, обясни човек от джамийското настоятелство в Разград, цитиран от 168 часа.

По негови данни реалната цена на сюнета е 60 лева. Разградският мюфтия също беше гост на церемонията, която започна със специална молитва “сюнет дуа”, прочетена от шуменския му колега Месут Мехмедов. Турски дипломати и народни представители от ДПС не бяха сред официалните гости, каквато беше практиката досега.

С ритуала - да държат децата за краката да не мърдат и да не плачат, са ангажирани още двама. Сред тях е и имамът-екскурзовод в Томбул джамия Мустафа Ахмед.

Преди самата манипулация мъжкото достойнство на малкия пациент се покрива с чаршаф.

Кандидатите за възмъжаване бяха на възраст от 6 до 10 години, каквито са изискванията на канона. Да им вдъхват смелост и кураж с тях са родителите им, както баби и дядовци. Най-много желаещи да минат под лазера и да станат вече истински мюсюлмани са от Шуменския регион. По-малко са от Разград, Търговище, Силистра и Дулово. Родители от почерненото след взрива на влакова цистерна с. Хитрино също бяха дошли.

Децата на по-заможните семейства пристигнаха с маркови автомобили, обкичени с балони и цветя. А по-бедните с автобуси. От паркираните пред джамията коли проличава от какви семейства са мераклиите да бъдат обрязани.

Облеклото на децата също е показателно за социалния статус на фамилиите им. Децата от заможни семейства са облечени в характерните за сюнета, известен и като “сватба”, бели костюми от атлаз. Някои от родителите се похвалиха пред “168 часа”, че са набавили облеклото специално от Турция.

Прочети повече ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари