Образователен експерт: Не може да продължи да се учи по сегашния начин

5
Децата търсят повече интерактивност в учебния процес
Децата търсят повече интерактивност в учебния процес

Децата търсят повече интерактивност в учебния процес, заяви Мариана Банчева

Дигиталната раница е безспорно добра възможност, но тя не отнема задължението на учителя да седне и да си подготви уроците. Това коментира Мариана Банчева, образователен експерт и бивш заместник-министър на образованието, предава Радио Фокус.

"Вече видях в различни учителски групи разговори за това колко време отнема създаването на учебно съдържание, което адресира темпа на учене на съответните деца, в съответната паралелка в конкретното училище. Тъй като ние имаме изключително голямо разнообразие от бързината на ученето и начинът по който различните деца напредват в рамките на отделните учебни предмети в различните училища. И всъщност отново остава задължението на учителя, както и във всеки един друг момент, как той ще използва съдържанието, за да го направи, целият учебен процес, както и свързаните и отговарящи на потребностите неща на децата", обясни Банчева.

По думите ѝ в последните години се фокусираме върху това какво съдържание да има, колко часа да има, какви форми: "А забравяме, че съдържанието, броят на часовете, формите на организация, начинът на изпитване дори, са средствата с които ние искаме да постигнем нещо с децата. И в този смисъл винаги водещи трябва да бъдат това, което трябва да знаят и да могат да правят учениците. И всички останали инструменти. Факт е, че не може да продължи да се учи по този начин, по който се учи в момента. И че всъщност, децата търсят повече интерактивност в учебния процес", каза още експертът.

Тя добави, че интерактивност не минава през дигиталните ресурси: "Тя минава през това какво учителят прави, през който и да е ресурс, може да са списания, може да са книги, може да е учебникът. Но интерактивността преминава през човешкото взаимодействие в училище, в класната стая, между децата, учителите, експерти, това е всъщност, смисъла и фокуса на ученето", смята Мариана Банчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Ку
    Kъдето викаше една майка от Облеклото - "На това нашето Мусайбе хич не му се учи."
  • 0
    1
    Како, много си...
    А интерактивен кекс, или там без "очни" не може! Боже, прибери си "елспертите", че бактън от тях! А Образованието ... него вълци го яли! Анадънму?👹👹👹
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари