Обратно броене: Намери ли ИТН нов правосъден министър часове преди крайния срок

0
Румен Радев приема мандата днес в 17.00 часа
Румен Радев приема мандата днес в 17.00 часа

Драма преди развръзката с правителствения мандат на "Има такъв народ"

Кандидатът за правосъден министър на партията Момчил Иванов се оттегли часове преди крайния срок, в който ИТН трябва да предаде на президента предложението си за състав на правителство. Партията на Слави Трифонов търси нов кандидат на мястото на Иванов, за да може в 17 ч. да предаде на държавния глава изпълнен мандат за правителство, чието гласуване в пленарната залата ще е следващата седмица. В същото време ИТН напредна в преговорите с БСП за подкрепа на кабинета, но засега няма пробив с "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме" (ИБГНИ), пише Mediapool.

Момчил Иванов не съобщи лично решението си за оттеглянето, но от думите на кандидат-премиера Пламен Николов стана ясно, че достойнството му било накърнено заради публикации в пресата. Момчил Иванов стана мишена на критики заради фейсбук постове, в които говори за "соросоидните платени политици - майкопродавници", а междувременно изтече и непотвърдена информация за негов чат със студентка, която да му се яви по жартиери.

"Всичко онова, което са наложи да преживее като изказвания и публикации в пресата, не позволява на неговото достойнство да продължи с тази сага", обясни в петък Николов.

По-рано зам- председателят на ИТН Тошко Йорданов защити Момчил Иванов от нападките в медиите: "Възхитен съм в кавички от поведението на част от медиите, които минават за демократични, за фалшивите чатове, които публикуваха, за фалшивата информация, която публикуваха за Момчил, за ада, на който подложиха семейството му".

Николай Хаджигенов от ИБГНИ коментира в кулоарите на парламента, че би било разумно да бъдат оттеглени и други, например номинираният за вътрешен министър адв. Петър Илиев, за когото се появиха съмнения, че е преписал научен труд на колегата си доц. Наталия Киселова и Софийският университет започна проверка на случая.

ИТН подреди сама правителството си и след като представи на другите партии каза, че то е окончателно и промени няма да има. Пламен Николов каза, че не планират оттегляне на други кандидат- министри.

Но ето че има и сега се повтаря същата инфарктна ситуация като миналия петък, когато ИТН смени в последния момент кандидат-премиера си, преди да го изпрати да получи мандат от президента.

"Търсим нов министър навсякъде"

"Новият кандидат ще бъде известен съвсем скоро", казаха от ИТН в петък сутринта. Иванов. "И за нас това е нов факт", коментира Николов по повод оттеглянето на Иванов.

"Търсим още нов министър на правосъдието и ще го търсим навсякъде, където е необходимо", добави той. По неофициална информация за правосъден министър ще бъде предложен депутат от групата на "Има такъв народ".

Оттеглянето на Момчил Иванов не променя позицията на ДБ

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че оттеглянето на кандидата за правосъден министър не би променило позицията на обединението за проектокабинета на "Има такъв народ".

"Самият факт, че такава кандидатура изобщо е била възможна, продължава да е факт", каза Христо Иванов.

ДБ вече заявиха, че ще вземат окончателното си решение дали да подкрепят кабинета в началото на идната седмица. Ако се съди по реакциите на симпатизанти на ДБ в социалните мрежи, решението трябва да е отрицателно.

"Изправи се БГ! Ние идваме" също ще остави окончателното си решение за последния момент. Гласуването на кабинета се очаква да е в сряда.

Предаването на мандата ще е в последния момент

Днес в 17 часа президентът ще приеме на "Дондуков" 2 представители на парламентарната група на "Има такъв народ", съобщи прессекретариатът на държавния глава в петък сутринта. Това е последният възможен срок, в който ИТН да предаде мандата – изпълнен или не. Досега от ИТН твърдят, че няма да се откажат и искат да го изпълнят.

Напредък в преговорите с БСП

Междувременно ИТН се срещна отново с БСП, която имаше проблеми с прочетените по-рано тази седмица от парламентарната трибуна приоритети на бъдещото правителство. Социалистите искат и писмено споразумение. Но въпреки тези официални различия изглежда, че социалистите са готови да подкрепят кабинета. С продължаването на преговорите обаче си оставят време, за да разберат преди гласуването в сряда какво ще е решението на ДБ и ИБГНИ.

"Успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси, които представляваха затруднение между нас. Мисля, че постигнахме такова съгласие и съвсем скоро ще обявим абсолютните детайли как точно това ще се случи, дали ще ги публикуваме, дали ще ги прочетем, по какъв начин ще се случи това", каза Пламен Николов.

"Точно това беше целта на тази среща, да доизясним всичките тези приоритети в политическата декларация, след което ще ви запознаем с подробности за това какво сме постигнали в отделните сектори - здравеопазване, образование, социална политика и т. н., след което вече другото ще бъде намиране на формата за официално взаимодействие", заяви от своя страна депутатът от БСП Христо Проданов.

Много е вероятно БСП да се откаже от писмено споразумение, а коригираната декларация отново да бъде прочетена от ИТН от парламентарната трибуна.

Окончателното решение на БСП за подкрепата на кабинета трябва да бъде взето от Националния съвет на партията и ще бъде "на подпис".

Корнелия Нинова се държи като играч на ИТН

"Убедени сме, че трябва да има редовно правителство и да не се разпуска парламентът. Ако направим трети избори през есента в Covid- криза, това означава ниска избирателна активност, а оттам и ниска легитимност на органите, които ще избираме", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в петък пред Нова тв.

"Според нас е важно ИТН да постигне договореност с ДБ и ИБГНИ. Трите така наречени "партии на протеста" се движеха в пакет като партиите на промяната. Какво стана между тях – те си знаят. Ние отговаряме за политиката на БСП. Аз обаче съм изненадана от факта, че в политическия документ, който разглеждаме, са отразени техните искания в пълна степен", коментира Нинова.

Тя даде за пример предложението на ДБ за промяна на структурата и състава на ВСС, което присъства в документа. "Това, за което се борихме - за промяна на модела, го има. На ИБГНИ почти цялата програма също я има. Т.е по-важното - те са се разбрали. Очевидно имат някакви други проблеми помежду си", каза още Нинова, без да споменава нито спорните номинации за министри, нито настояването на ДБ и ИБГНИ за гаранции, че бъдещото правителство няма да бъде овладяно от задкулисни играчи като ДПС=

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари