Обрасли диги и непочистени речни корита създават риск от наводнения в Русенско

0
"Нехайството е взело превес над ефективността. Подобно поведение не трябва да се позволява.“, така Българинов коментира затлачването
"Нехайството е взело превес над ефективността. Подобно поведение не трябва да се позволява.“, така Българинов коментира затлачването Снимка: БНТ / Архив

Повечето от дигите по речните корита в Русенско са обрасли с растителност. Това затруднява тяхната функционалност и създава предпоставки за изронване на почвата и разрушаване на предпазните насипи, което пък предизвиква риск от наводнения 

 Данните стават ясни след последната за годината проверка на проводимостта на водите в региона, разпоредена от областния управител Борислав Българинов. В част от проверките, които се извършваха от специализирана междуведомствена комисия, се включи и заместник областният управител Синан Хебибов.

Тепърва предстоят дъждове и топене на снегове, а това може да доведе до наводняване на локални пътища и десетки декари земеделски земи. Според Българинов проблемът не е от скоро, а просто неговото решение е отлагано през годините. „Нехайството е взело превес над ефективността. Подобно поведение не трябва да се позволява.“, така Българинов коментира затлачването на водите, падналите клони, както и наличието на изхвърлени битови и строителни отпадъци на някои места в реките от областта. Вече са сигнализирани всички компетентни институции, като се очаква отпускане на средства от правителството за почистване на коритата. Кога ще се случи това е още рано да се каже, но очакванията са такава възможност да бъде осигурена до есента на следващата година.

На повечето места, където са отговорни общините, са предприети необходимите мерки, но за речните участъци, намиращи се на държавни територии, трябва да се осигурят допълнителни пари. По думите на областния управител не е било навременно реагирано по този въпрос и нищо не е направено през последните десет години.

Разбира се има и добри примери. В урбанизираната територия на село Писанец и частично извън нея е почистено речното легло. В участъка обаче от Сеново до Кривня по поречието на река Бели Лом се наблюдава прорасла храстовидна и дървесна растителност, а също и натрупан глинест натлак. Същевременно савачното съоръжение в землището на село Писанец създава предпоставки за наводнения при обилни валежи. Работи се по отстраняването на проблема. Създадена е и добра организация от ползвателя на намиращите се в близост рибарници за поддържане на ниско водно ниво и предприемане на действия за осигуряване на проводимост при високи води. От Община Ветово са извършили почистване на двукилометров участък от речното легло на територията на село Кривня.

Колкото до ситуацията покрай река Янтра, няма видими пропадания и пресичания по дигите, но се е получил наносен остров в района на заустването на канализацията в непосредствена близост до гара Бяла и по-точно зад бившия завод „Латекс“. Дигите в района на село Полско Косово са обрасли с храстовидна растителност и дори на места има коловози по съоръжението. Що се касае до територията в самия град Бяла, то предпазната стена на дерето не е напълно завършена и са необходими допълнителни средства, за да може да изпълнява предназначението си на 100%. Наблюдават се и изхвърлени отпадъци, както и пропадане на брега на дерето, което е предпоставка за затлачване и дори наводнение при обилни валежи. От Общината продължават да работят по почистването на дерето и премахването на падналите дървета.

При селищното образование „Стълпище“ край село Мечка също дигата е силно обрасла с аморфа, храстовидна и дървесна растителност. По поречието на река Русенски Лом около селата Божичен и Красен на места има напречно паднали дървета, които силно намаляват проводимостта на реката, граничеща със санитарно-охраняемата зона на сондажни кладенци към помпената станция в Божичен. В самото село Красен дигите са почистени. Също така комисията установи, че след помпената станция до Божичен има изграден мост за преминаване на селскостопанска техника, който към момента на проверката е бил компрометиран. Имал е пукнатина, а също така е имало и заклинени дървета в устоите на моста, което може да се окаже предпоставка за образуване на бент и разливане на реката. На места около Нисово и Сваленик също има прорасла растителност, както и опасност от падане на дървета. Сходна е ситуацията и при Табачка, Червен и Кошов. Там има и напречно паднали дървета в речното легло, които затрудняват водния отток. Напълно подобна е и ситуацията в землището на село Басарбово, както и на повечето места в региона.

Под прицела на проверяващите бе и депото за неопасни отпадъци, собственост на „Топлофикация Русе“ ЕАД – ТЕЦ „Русе – Изток“. Там не са констатирани нарушения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари