Обмислят 3 варианта за получаване на втора пенсия

1
Вече се знае и кой ще бъде първият българин, получил втора пенсия
Вече се знае и кой ще бъде първият българин, получил втора пенсия Снимка: Dunavmost

Средно по три хиляди лева за втора пенсия е натрупал всеки работник до момента.

Първите, които ще получат допълнителни пари за старост са хората, които се пенсионират през 2021 година, предава NOVA. Все още обаче не е ясно как точно ще се изплаща втората пенсия.

Това са онези 5% от заплата, които отиват в личната партида на всеки от нас. Точната сума е средно по 2 871 лева на човек. Пари за старини. На практика обаче, всеки има индивидуална сума, която е успял да събере през годините. 30-годишните например имат в сметките си около 2 хиляди лева, а 59-годишните над 3500 лева. 

Обмислят се три варианта, за получаване на втората пенсия. Ето и нагледен пример. През 2021 година, хората, които първи ще получат втора пенсия, трябва да са натрупали средно около 5 хиляди лева. Вариантите са три- да получим цялата сума, да разсрочими или да получаваме дожизнено. Общо осигурените в пенсионните фондове са около 3,7 млн души.

Право на допълнителна пенсия има всеки, роден след 1 януари 1960 година. Според статистиката средно, натрупаната сума към  момента е около 3 хиляди лева, на човек. Пенсионните дружества обаче, твърдят, че реалната сума е доста по-голяма, заради т.н мъртви души в списъците.  Изплащането на първите допълнителни пенсии започва през 2021 година. Все още обаче има неясноти как ще се получават парите, твърдят работодатели. 

Вариантите са три. Обмисля се, с навършването на 60 години да имаме право да изтеглим цялата сума. И още можем  да разсрочим във времето или да я получаваме - пожизнено и да се наследява.  Окончателно промените трябва да станат ясни до няколко месеца, защото време няма, категорични са експертите. Вече се знае и кой ще бъде първият българин, получил втора пенсия

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари