Облекчиха правилата за имиграция на квалифицирани работници в Германия

1
Според новите правила ще има точкова система, основана на канадския модел
Според новите правила ще има точкова система, основана на канадския модел

Според новите правила ще има точкова система, основана на канадския модел

Бундестагът (Германският парламент) прие закон за облекчаване на правилата за имиграция на квалифицирани работници, тъй като водещата европейска икономика се бори с хроничния недостиг на работна ръка в редица отрасли, съобщи „Билд“, цитиран от БГНЕС.

Германия от години се бори да намери достатъчно работници поради застаряващото население в сектори от хотелиерството до здравеопазването и строителството. В края на 2022 г. около два милиона работни места останаха незаети.

Законодателите от управляващата коалиция гласуваха в подкрепа на правните промени, които имат за цел да улеснят чуждестранните квалифицирани работници да започнат работа в Германия.

Според новите правила ще има точкова система, основана на канадския модел, която дава оценка за фактори като умения, образование и езикови познания. Чуждестранните професионални квалификации също ще бъдат по-широко признавани.

Министърът на икономиката Роберт Хабек приветства новината, като заяви, че недостигът на работна ръка е сред "неотложните проблеми", пред които е изправена Германия.

"Намаляваме бариерите пред имиграцията", каза той в изявление. "В бъдеще за компаниите ще бъде много по-лесно да наемат чуждестранни квалифицирани работници."

Политиците от опозицията обаче разкритикуваха закона, особено стъпката, която позволява на някои лица, търсещи убежище, които вече са в страната, да се установят в нея, ако са квалифицирани и имат предложение за работа или вече работят.

Коалицията "изпраща сигнал към света, че на практика всеки, който по някакъв начин е успял да влезе в страната, може да остане", заяви Торстен Фрей, депутат от консервативната партия ХДС.

Работодателските организации обаче отдавна призовават за облекчаване на правилата за имиграция в страната с 84 млн. души население.

По-рано тази година Германската търговско-промишлена камара заяви, че проблемът оказва огромно икономическо въздействие и че половината от анкетираните от нея германски компании имат проблеми с намирането на работници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари