Областният управител отличи с плакет пожарната в Русе

0
140 години от създаването си отбеляза Пожарната в Русе
140 години от създаването си отбеляза Пожарната в Русе Снимка: Областна администрация - Русе

140 години от създаването си отбеляза Пожарната в Русе

Сред гостите на събитието бяха областният управител Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев, както и редица представители на държавната и местната власт. В честването се включи лично и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов. „Безспорно Вашата професия е сред най-рисковите и отговорни, което ѝ отрежда едно от най-значимите места в обществото. Във Вашата ежедневна дейност няма нищо рутинно и това я превръща в още по-специфична и сложна. Считам, че да си пожарникар в днешно време е синоним на адекватност, бързина и отговорност“, отбеляза Ковачев в приветственото си слово към директора на РДПБЗН комисар Светослав Войчев и пожарникарите. Той благодари на институцията за професионализма в съвместната дейности и пожела на служителите да продължават да носят службата си с чест. „Уверявам, че в лицето на Областна администрация – Русе Вие ще продължите да имате достоен партньор в името на общото благо и интерес на нашите съграждани. Поздравявам Ви и за успешното международно сътрудничество, особено с Румъния. Посредством него Вие за пореден път показахте значението на разработването и реализирането на европроекти с добавена стойност. Чрез отличен мениджмънт на процесите и амбиция за надграждане на постигнатото Вие създадохте не само по-добри условия за труд, но и допринесохте за по-високата ефективност на гражданската защита в региона“, сподели още областният управител, като пожела на огнеборците кураж и всеотдайност. По случай годишнината, както и за отличното сътрудничество в Областната администрация, а също и за постоянно проявявания професионализъм и самоотверженост екипът на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението бе удостоен с плакет на областния управител.

В днешното събитие участваха още кметът Пенчо Милков, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов, директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ комисар Димитър Чорбаджиев, началникът на Военно окръжие I степен Русе подполковник Васил Петров, както и началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. Сред гостите бяха още началникът на Районен център 112 Полина Трендафилова, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ инж. Ивелин Занев, както и още редица представители на местната и държавна власт. Събитието бе уважено и от заместник-председателя на Окръжен съвет – Гюргево Кристиан Анкулеску, заместник-директорът на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ подполковник Алин Рошу, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

В рамките на мероприятието бе отслужена празнична литургия от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от епархията. След това се проведе и демонстрация на професионалните знания и умения на част от служителите на РДПБЗН. Жителите и гостите на Русе имаха възможност да се запознаят и с експозиция от над 100 експоната от пожарникарската дейност от последния век и половина насам.

От пожарната в Русе отчетоха намаление с 28 % на произшествията, станали в Русенска област. От началото на годината до момента има 933 сигнала, докато миналата година за същия период са били 1294. Пожарите с преки материални загуби са намалели от 200 на 173, като най-сериозният тази година е бил този край Средна кула. При него са унищожени 90 дка горска растителност, като е имало опасност да обхване вилна зоната зона и квартала. Най-голям от пожарите се пада на отрасъл „Жилищно стопанство дейности и домакинства“ – 43%. На следващо място е отрасълът „Транспорт и складови дейности“ – 29.5%. Колкото до материалните загуби основните причини са късо съединение и небрежност при боравене с открит огън. Тези две причини формират големия процент от възникналите пожари, който е над 55%. Основно пожари възникват в домакинствата на хората, поради подценяване основни правила за пожарна безопасност. За периода са пострадали са двама души съответно на 35 г. при вдишване на дим, газ или токсични пари и на 47 г., който при опит за гасене на пожара е получил изгаряния по тялото, а за 2022 г. са пострадали – 13. Загиналите до сега от началото на годината са трима. На 29.03.2023 г. при пожар е загинало 3-годишно дете, вследствие вдишване и задушаване от отделените токсични пари (газове) и със сериозни изгаряния, а останалите загинали са във възрастовата граница над 80 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Дебил
    Този иди*т, СОТ-аджията, ще вземе да започва да се очовечва. Вече успешно заприличва на полуиди*т. Ако го подържат 10-15 години областен, може и да проговори :D
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари