Област Русе е на дъното на класацията по брой населени места

2
Областта има само 83 населени места
Областта има само 83 населени места Снимка: С. Матев, Фейсбук

Областта има само 83 населени места

Твърдо ли сте убедени, че област София е най-голямата по площ област в България, имайки предвид размера на столицата ни и значителният процент от населението на страната, заселен в нашия най-голям град и околностите му? Грешите, пише Актуално. София област отстъпва първото място и не е най-голямата област по площ в България. Нейната площ от 7062 кв. км. я нарежда на почетното второ място, докато първенецът е друг.

Най-голямата област по площ в България

Площта на страната ни е 111 002 кв. км., като цели 7748 от тях са заети от най-голямата област по площ в България – Бургас. Морският град и всички приказни курортни градчета и селца, посрещащи ни през горещото лято с огнените залези и солената морска вода, всъщност са първенецът у нас по площ, изпреварващ дори столицата ни. Данните са официални, а повече за тях може да разберете на страницата на агенцията по геодезия, картография и кадастър. Имайте предвид, че данните не са константа и се извършва актуализация всеки месец.

Как се подреждат областите у нас по площ?

На трето място след най-голямата област по площ в България – Бургас и втората – София се нарежда със 6449 кв. км. област Благоевград. Ако сте очаквали да видите като бронзов медалист вторият по големина град у нас – Пловдив – отново очакванията ви не са оправдани. Градът под тепетата остава чак на четвърто място, следван от Хасково с 5533 кв. км. площ. След него области, чиято площ е над 4000 кв. км., са, както следва: Стара Загора, Добрич, Велико Търново, Плевен, като разликата между Плевен и старата ни столица е малка, Пазарджик и Ловеч.

Области с площ от 3000 до 4000 кв. км., подредени отново от най-голямата към най-малката, са: Варна, Монтана, Враца, като Враца и Монтана са с малка по площ разлика, Сливен, Ямбол, Шумен, Кърджали, Смолян, Кюстендил, Видин, като и разликата между последните две също е малка.

Най-малките области в България, които са под 3000 кв. км., са: Силистра, Русе, Търговище, Разград, Перник, Габрово, като най-малката е Габрово, а най-голямата е Силистра.

В България има още една област, която е най-малката по площ област в страната ни. Името ѝ ще ви изненада. Това е София град. С едва 1341 кв. км. площ тя е в дъното на класацията на най-голямата област по площ в България.

Най-голямата област в България по население

Когато разглеждаме най-голямата област не като площ, а като население, последните стават първи. София-град и София област са най-населените у нас. Факт, който обяснява защо столицата е толкова пренаселена и е с често замърсен въздух. След нея спрямо броя на населението се нареждат, както следва: Пловдивска, Варненска, Бургаска и област Стара Загора. Очевидно е, че най-големите по площ области не са най-населените, поради което там няма толкова много хора на кв.км. и като цяло не е пренаселено за разлика от ситуацията в столицата ни.

Областта в България с най-много населени места

Знаете ли, че първенецът по този критерий има цели 471 населени места? Това е област Кърджали, която макар да е назад в класацията по площ, тук е безспорният първенец. Габрово, Велико Търново, Софийска и Благоевградска област също са в челната петица на областите с най-много населени места. На дъното е София-град - едно-единствено населено място - самият град и област Русе със само 83 населени места.

Тези данни не са константа и търпят промени през годините, но ситуацията според официалните източници към 2021 година е именно такава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари