Обичаят "Кьорава кобила" оживя в град Тръстеник

3
Ритуалът е за гонене на злите сили и благословия за здраве и берекет
Ритуалът е за гонене на злите сили и благословия за здраве и берекет Видео: БТА

Ритуалът е за гонене на злите сили и благословия за здраве и берекет

Шест "впряга" пресъздадоха обичая "Кьорава кобила" в град Тръстеник, община Долна Митрополия. Лошото време и студеният дъжд не уплашиха днес организатори и участници, които, водени от желанието да съхранят традицията, изпълниха ритуала в центъра на града на връх Ивановден, както е незапомнени времена.

"Кьорава кобила" в Тръстеник започва от полунощ на Ивановден и се изпълнява от няколко "впряга", които обикалят по домовете на имениците. Сутринта те се събират на централния площад на града, където жури оценява автентичността на участниците.

Председателят на журито и секретар на местното читалище "Неофит Рилски 1872" Галя Кучева припомни произхода на обичая. "С годините "Кьорава кобила" оживява ежегодно като ритуал за гонене на злите сили и като благословия за здраве и берекет", подчерта тя, предаде БТА.

Началото на празника бе дадено с молитва, отслужена от отец Бойко и неговия син отец Иван, който отскоро е свещеник в Тръстеник.

След благословиите всеки един от „впряговете“ показа избран момент от ритуала – посрещане на "Кьорава кобила" в дома на именик, венчавка, раждане на конче.

Най-малките пазители на ритуала в Тръстеник са децата. Два "впряга" – от местната детска градина и от Основно училище "Евлоги Георгиев" предизвикаха бурни аплодисменти от събралите се на площада зрители.

Тричленно жури трябваше да оцени всеки един впряг и да отличи тези, които най-точно са спазили автентичността на обичая. Във всеки един от "впряговете" трябва да има кобила, направена от дървена конструкция и управлявана от двама мъже. Пред нея е водачът. Задължителни персонажи са свещеник, лекар, баба, внуче, магаре, младоженци. Заради стриктното спазване на традицията журито реши да присъди две първи награди за "впряговете" Ивайла и Иваничка.

С много музика и емоции бе съпътстван днешният празник в Тръстеник, където местните хора искат да запазят автентичността на традициите си и да ги предадат на следващите поколения.

"Кьорава кобила" се прави от незапомнени времена в Тръстеник и е свързан с легенда, според която стопанинът Иван прогонил своята стара и ослепяла кобила, защото му било жално да я гледа как страда. След време обаче кобилата се върнала пред дома на Иван заедно с малки жребчета и така селището било спасено от разорение, тъй като трябвало да се дават в данък коне към турската хазна. Затова и местните хора смятат, че щом кьорава кобила влезе в дома им, ще се радват на здраве и берекет през годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Ужассс!
    Че аз бели хора не видях! Само туземци, лилави афро-американци!
  • 4
    4
    Гинес
    Тъпо.
  • 2
    3
    СОЦиопат
    По-циганска простотия не можахте да покажете. Мен ме е срам, вас очевидно - не.
  • 2
    2
    Персонажът "Кьорава кобила"
    Че тези са само мургавелковци - обичаят им е или цигански, или е индийски (прародината на циганите) -:)
  • 3
    1
    Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххуииииии
    В Русе жива "кьорава" кобила е жива и здрава. Яздена от един къъъъмиет, дет и той "кьорав", че не видял коя булка го гледа, когиз оножда първата кобила.В момента кобилата я е страх да се нарече къъъъмиетска кобила. Била някаква ЕКО кобила. Не я ранили с химия, а само с шперма.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари