Обходен път за корабите край Белене

0
Горещото и сухо време доведе до затруднения в придвижването на корабите по река Дунав
Горещото и сухо време доведе до затруднения в придвижването на корабите по река Дунав

Горещото и сухо време доведе до затруднения в придвижването на корабите по река Дунав.

С помощта на румънски специалисти и техника се прави драгиране на реката и обходен път за корабите в района на Белене. Това съобщи директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе капитан Павлин Цонев.

Заради сухото време и липсата на достатъчно вода, десетки плавателни съдове са затруднени в движението на товари по река Дунав. Разходите на корабособствениците непрекъснато растат. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе, вече са взели мерки и освен техните хидрографски кораби "Вит" и "Каблешков", в опасните участъци е изпратена и румънска техника, каза директорът на агенцията капитан Павлин Цонев.

От понеделник дълбачката е в района. Още вчера започна нейната работа. Обявени са районите, в които тя ще работи. Обявени са местата, където ще депонира материалът. Тъй като не го правим с търговска цел, го депонираме отново в руслото на реката, в участък, който ние сме оценили, че няма да има въздействие както на корабоплавателния път, така и на околната среда, обясни Павлин Цонев.

Инженерните технически действия са единствения начин за реакция, тъй като прогнозите и в горното течение на реката продължават да са за сухо и горещо време.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари