Обезщетения само за изрядни фермери

0
Стопаните, отказали достъп на ветеринарните власти до животните, няма да получават пари
Стопаните, отказали достъп на ветеринарните власти до животните, няма да получават пари

Стопаните, които не са регистрирали животните в двора си, няма да имат право да получават обезщетение, ако ги умъртвят заради възникването на заболяване.

Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове, пише вестник Труд.

Фермерите няма да бъдат компенсирани от държавата, ако не спазват изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като например незабавно писмено да уведомят за умрели животни ветеринарния лекар, обслужващ обекта, кмета на населеното място и екарисажа, обслужващ съответната територия. Пари няма да се дават и на стопани, отказали достъп на ветеринарните власти до животните си. Обезщетения ще се плащат само за животни, които са умрели след датата на обявяване на съмнение за възникване на болест, е друга промяна в наредбата.

При други нарушения обезщетението ще се намалява с различен процент, като Коефициентът на редукция може да бъде в размер на 10%, 25%, 50% или 75%. Най-малко намаление ще има, ако стопанинът не е отразил коректно данните за животните в регистъра.

25% ще е редукцията, ако се установи разминаване между данните, подадени към БАБХ и наличните животни в обекта. Същата санкция ще има и при липса на регистър и дневник на собствениците за проведени лечебно-профилактични мероприятия.

Половината от размера на обезщетението ще се отнема при положителни проби при повторно изследване на животни от обект, който повторно е населен след констатирано в него огнище на особено опасна заразна болест, за период от една година.

Директорът на ОДБХ съставя акт за обезщетение до 30 работни дни от датата на умъртвяването на животните, а обезщетението се изплаща до 30 дни от датата на изготвения акт, е записано още в наредбата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари