Обезопасяват допълнително дерайлиралите цистерни край Ветово

0
Четвърто денонощие продължава работата на противопожарните екипи на мястото на инцидента
Четвърто денонощие продължава работата на противопожарните екипи на мястото на инцидента Видео: Русе Медиа

Продължават дейностите по обезопасяването на дерайлиралите цистерни край Ветово. На място останали само три от тях, които са заклещени една в друга. Тъй като в тях все още има минимални остатъци от гориво, засега не могат да бъдат преместени

Четвърто денонощие продължава работата на противопожарните екипи на мястото на инцидента. Основната част от композицията вече е изтеглена, а горивото е източено. Въпреки това опасността от експлозия не е отминала напълно, алармира Русе Медиа.

Част от горивото е останало вътре в цистерните, и има изпарения поради самия характер на бензина, той е летлив и създава взривоопасни концентрации с въздуха, паровъздушен обем в съдовете и една искра е в състояние да предизвика последващи инциденти“, обясни гл.инспектор Николай Попов, началник на РС РБЗН-Ветово:. …

Днес пристига и специализирана фирма за обезопасяване на цистерните.

„Ще източи останалото съдържание от тях, ще ги вентилира , ще ги обработи с обезмаслители и ще бъдат взети проби за наличието на взривоопасна концентрация. Работа ще се почне едва тогава, когато пробите покажат, че не е налице взривоопасна концентрация и е безопасна за работещите екипи“, каза още гл.инспектор Николай Попов.

Причините за инцидента все още са в процес на изясняване.Основните версии са три.

От гледна точка на измерване на железния път на мястото на дерайлиране, съответно подвижния състав шестия вагон, който се установи по ред на дерайлиране и съответно режима на возене. Скорост превишена няма, не мисля, че има към тоя етап“, коментира Бойчо Скробански, зам.-председател на Националния борд за разследване на произшествия в транспорта:

Заради трите заклещени цистерни се налага да бъде докаран тежкотоварен кран, който да ги премести от релсите. Операцията е планирана за утрешния ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук