Обама се "напъчи": Няма по-могъща държава от САЩ!

0
Той обяви, че не друг, а САЩ ще намерят ле против рака
Той обяви, че не друг, а САЩ ще намерят ле против рака

САЩ са най-могъщата страна на Земята и нито една друга държава не може да доближи мощта на Америка.

Такова заявление направи президентът Барак Обама в ежегодното си обръщение "за състоянието на съюза" към Конгреса.

"Всички разговори за икономическия упадък на Америка представляват политическо безполезно бърборене. Както и риториката по повод на това, че нашите врагове стават все по-силни, а САЩ стават по-слаби. Нашата страна се явява най-могъщата нация на Земята", допълва той.

Президентът на САЩ предизвика и неодобрителните възгласи на републиканците в Конгреса, като намекна, че депутатите се заседяват на своите места и получават твърде големи социални привилегии, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„На нас са ни нужни социални привилегии и защита, които да предоставят поне минимално чувство на безопасност. Въобще, няма да е преувеличено да кажем, че в тази зала седят едни от малкото хора в Америка, които ще работят на едно и също място в продължение на 30 години, като ще им бъдат обезпечени здравното осигуряване и пенсиите“, заяви Обама, което предизвика ропот от страна републиканците.

„А за всички останали, особено за хората, които са на 40 или 50, да се справят с отложените си пенсии и загубата на работа стана много трудно“, каза още американският президент.

Обама се зарече да ускори усилията да направи най-силната икономика в света независима от това, което той определи като „мръсна енергия“, предава AFP.

„Вместо да субсидираме миналото, ние трябва да инвестираме в бъдещето, особено в общностите, които разчитат на изкопаеми горива, каза американският президент по време на годишната си реч „За състоянието на съюза“.

Той обяви и, че Съединените щати трябва да поведат световното усилие за намиране на лекарство против рак.

„Заради любовта на онези, които сме изгубили, заради семействата, което все още можем да спасим, нека направим Америка страната, която ще излекува рака веднъж завинаги“, каза Обама.

Американският президент отново призова Конгреса да вдигне търговското ембарго на САЩ против Куба.

Петдесет години изолиране на Куба не успяха да постигнат демокрация, което ни връща отново в Латинска Америка“, отбеляза Обама.

„Ето защо ние възстановихме дипломатическите отношения, отворихме вратите за пътуванията и търговията, и се поставихме в позицията да подобрим живота на кубинския народ. Искате да консолидирате лидерската ни роля и доверието нас в хемисферата? Признайте, че Студената война приключи. Вдигнете ембаргото“, каза Обама.

Американските законодатели трябва да одобрят законопроекта за използване на военна сила срещу „Ислямска държава“, заяви още президентът.

„Ако Конгресът има сериозното намерение да спечели тази война (с тероризма) и иска да изпрати сигнал до нашите войски по целия свят, то вие трябва най-накрая да разрешите използването на въоръжените сили против групировката ИД“, каза Обама.

„Гласувайте“, призова той американските законодатели.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари