О, неразумни Борисов! Поради що угаждаш на БСП?

0
Нима забрави, че си на власт само и единствено, за да не са те?
Нима забрави, че си на власт само и единствено, за да не са те?

Преди няколко дни депутат от ГЕРБ призна от трибуната на парламента, че партията е подкрепила промяна в закон не за друго, а за да угоди на БСП.

И въпреки съмненията, че новият законов текст няма да проработи. Негов колега пък поясни, че основната грижа на ГЕРБ около въпросната промяна била да не се дава възможност на БСП да атакува правителството и лично премиера Бойко Борисов и да се клати т. нар. "стабилност".

Подобно признание е прецедент не само за българската, а вероятно и за световната политика. Едва ли по света има друго правителство, на което най-важната му грижа е да угоди на опозицията. Подобно признание е удар по мачо имиджа на премиера Бойко Борисов, който той се опитва да налага у нас, а вече и по света. Няма нищо мъжкарско в това да си без собствена позиция, а само да се чудиш как да угодиш на този или онзи.

Истината е, че политиката на ГЕРБ да угоди на БСП не е само по един или друг закон. Преди няколко месеца Борисов отказа да се солидаризира с повечето страни от ЕС и да изгони руски дипломати заради казуса "Скрипал". Това предизвика нескрит възторг у Корнелия Нинова. Тя преливаше от щастие из кулоарите на парламента и хвалеше разумната позиция на Борисов. Малко след това същият този Борисов замина за Москва, където намери за уместно да се извини на Владимир Путин, че България е имала наглостта да бъде лоялен член на ЕС по проекта "Южен поток". Горе-долу по това време същият този Борисов и неговото правителство размразиха проекта АЕЦ "Белене". Всичко това не е просто угаждане на БСП. То всъщност е все едно, че БСП управлява в момента.

О, неразумни Борисов! Поради що угаждаш на БСП? Нима забрави, че на последните избори ГЕРБ получи около 300 хил. гласа в последния момент само и само да не е БСП на власт? Защо излъга онези избиратели, благодарение на които ти и партията ти за пореден път прескочихте психологическата бариера от 1 млн. гласа и отново станахте първа политическа сила?

Вярно, ако Борисов и ГЕРБ не угаждат на БСП, те вероятно ще загубят част от своя електорат. Но пък е възможно да спечелят друг. Този, който досега категорично отказва да гласува за тях, поради което партия ГЕРБ никога не е имала собствено мнозинство в парламента, дори в най-силните си времена. Липсата на собствена позиция, угаждането на опозицията или на когото и да било е всичко друго, но не и добра политика за което и да е управление.

Любен Обретенов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари