НЗОК отрича чужди клиники да връщат българи заради дълговете ѝ

0
Кажете го на умиращите, докато чакат белодробна трансплантация
Кажете го на умиращите, докато чакат белодробна трансплантация Снимка: Велко Ангелов / Капитал

Неверни са твърденията, че чужди клиники отказват лечение на български граждани, включително деца, заради задълженията на българската здравна каса към фондовете в ЕС, обяви пред БНТ управителят на НЗОК Дечо Дечев. 

От години касата трупа дългове към осигурителните фондове в ЕС и постоянно има твърдения, че на български пациенти се отказва лечение заради опасения, че НЗОК няма да плати. Само преди дни родителите на дете с рядкото заболяване спинална мускулна атрофия, както и пациентски организации "Заедно с теб" подновиха опасенията, след като се оказа, че на детето е отказано лечение в Румъния. Бащата на 9-годишния Стефан Веселин Радойчев разказа, че първоначално в Румъния са приели момчето, но след обаждане от тамошната каса заради притеснения, че българската НЗОК няма плати, лечението е отказано. Става дума за нов вид медикамент, който не се прилага в България и струва 70 000 евро. Детето е получило съгласие от НЗОК терапията му да бъде поета.

В случая се оказа, че става дума за лечение, което не е в обичайния пакет, поет от румънската каса, а по програма за редки болести, която е с органичен достъп. В такива случаи се иска да се предплати, а НЗОК не може да плаща авансово. Фондът за лечение на деца обаче може да плаща предварително, пише вестник "Сега".

До 31 март фондът трябва да бъде закрит и да премине към здравната каса, а случаят със Стефан поражда допълнителни притеснения дали това ще стане безболезнено, смятат от организациите "Заедно с теб". Оттам също считат, че български деца не получават лечение в ЕС заради дълговете на касата.

"Ако твърдението на г-жа Пенка (Пенка Георгиева е председател на "Заедно с теб" - б.р.) е вярно, то би трябвало българската каса да дължи на румънската каса някакви средства. В момента нашата каса дължи 28 000 лева, а румънската каса дължи на българската каса в пъти повече. Обясненията са чисто медицински. Те не касаят процедурата по изпращане на детето в чужбина", заяви Дечев. Той за пореден път повтори, че всички функции на фонда ще могат да се поемат и от НЗОК, включително касата ще може да плаща за билети, за престой и за хотели, както и хонорари на чужди професори. "Не се подвеждайте по това, което ви казва г-жа Пенка. Г-жа Пенка явно има интерес от някои дейности, до които са имали достъп членове на този обществен съвет в областта на логистиката на тези деца, в областта на преводачески дейности и в областта на насочване към определени лечебни заведения. Успокойте г-жа Пенка, защото аз не съм чул никой друг притеснен", каза още Дечев. Пенка Георгиева е член на Обществения съвет към фонда за лечение на деца, който ще бъде закрит с прехвърлянето на структурата към НЗОК.

ТРАНСПЛАНТАЦИИ

"Откакто брат ми си замина, обещаха много неща, но нищо не направиха. Обещаха да направят регистър за пациентите, които чакат белодробни трансплантации тук. Обещаха да увеличат донорството. Обещаха, че ще изпращат пациентите в чужбина. Обещаха, че ще дойде турски екип, който ще направи трансплантация, в случай че има донор", каза пред Bulgaria on air Алберт Петков, брат на починалия през октомври м.г. Адриан Петков, който не дочака белодробна трансплантация. България продължава да не може да подпише нов договор с чужда клиника, която да поеме тези трансплантации, тъй като те не се правят у нас. В момента чакащите за операцията са 14, а преди дни почина 17-годишният Красимир, който не можа да дочака решението на въпроса.
Алберт и семейството му не са се отказали да съдят държавата. От МЗ отново обявиха, че водят интензивни преговори с клиники във Виена и Хановер и че скоро ще има трайно решение на проблема. От министерството повтарят същото от месеци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари