НЗОК отказа на болен мъж акумулаторна инвалидна количка

0
Много често количката се обръща, сподели 72-годишният мъж
Много често количката се обръща, сподели 72-годишният мъж Видео: bTV

72-годишният Николай Атанасов живее сам и всеки ден му се налага да ходи до магазина и аптеката

Здравната каса отказа да отпусне акумулаторна инвалидна количка на мъж от Пловдив, който е с множествена склероза.

Николай Атанасов е на 72 години, но повече от 60 години се бори с множествената склероза. Това заболявате прогресира и той не може да се придвижва без инвалидната си количка.

Трудно ми е да се придвижвам. Сядам в количката и я бутам с левия крак назад. Много често количката се обръща. Навън излизам сам, защото нямам личен асистент“, разказва мъжът, предаде bTV.

Количката му седи във входа на блока, в който живее. Мъжът живее на втория етаж и сам слиза по стълбите надолу.

Ако теренът е равен, аз се опитвам да задвижвам колелетата с двете си ръце“, пояснява той. Разказва, че му се налага да излиза до аптеката и до супермаркета.

Когато бутам количката с крак, ми се е случвало да изляза от бордюра на тротоара и да се обърна на пътното платно. Ако имах акумулаторна инвалидна количка, щях да се придвижвам по-лесно и безопасно“, отбелязва още Николай.

Познавам го от години, защото е съсед на майка ми. Тъй като зная, че в България нещата се случват бавно заради тромавите процедури, задвижихме въпроса за преосвидетелстването му в ТЕЛК още през миналата година. Срокът е три месеца, но това време вече изтече, а ние нямаме така желаното писмо от тях“, обясни доброволецът Вера Вулджева, която помага от няколко месеца на Николай.

Тя пояснява, че процедурата за осигуряването на акумулатора количка е задвижена през февруари тази година. Но са получили отказ от НЗОК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари