Ню Йорк одобри компостирането на човешки тела

0
Тялото се поставя в затворен съд заедно с избрани материали като дървени стърготини, люцерна и слама и постепенно се разгражда под действието на микроби
Тялото се поставя в затворен съд заедно с избрани материали като дървени стърготини, люцерна и слама и постепенно се разгражда под действието на микроби Снимка: iStock

Вашингтон беше първият щат в САЩ, който легализира тази практика през 2019 г.

Ню Йорк стана най-новият от щатите в САЩ, който разрешава т.нар. човешко компостиране, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

След смъртта си човек вече може да превърне тялото си в почва, което се разглежда като екологична алтернатива на погребението или кремацията.

Практиката, известна още като "естествено органично намаляване", се изразява в разлагане на тялото в продължение на няколко седмици след затварянето му в контейнер.

През 2019 г. Вашингтон беше първият щат в САЩ, който легализира тази практика. Колорадо, Орегон, Върмонт и Калифорния последваха този пример.

Така Ню Йорк е шестата американска юрисдикция, която разрешава компостирането на човешки тела, след като в събота беше одобрена от Кати Хочул, губернаторката на щата от Демократическата партия.

Тялото се поставя в затворен съд заедно с избрани материали като дървени стърготини, люцерна и слама и постепенно се разгражда под действието на микроби.

След период от около един месец - и процес на загряване, за да се унищожи всяка зараза - близките получават получената почва. Тя може да се използва за засаждане на цветя, зеленчуци или дървета.

Една американска фирма, Recompose, заяви, че услугата ѝ може да спести един тон въглерод в сравнение с кремацията или традиционното погребение.

Емисиите на въглероден диоксид допринасят значително за изменението на климата, тъй като задържат топлината на Земята в резултат на явление, известно като парников ефект.

При традиционните погребения с ковчег също се изразходват дървесина, земя и други природни ресурси.

Поддръжниците на човешкото компостиране твърдят, че то е не само по-екологичен, но и по-практичен вариант в градовете, където земята за гробища е ограничена.

Одобрението на процеса от страна на Ню Йорк е "огромна крачка към достъпната екологична грижа след смъртта", каза пред New York Post един от базираните във Вашингтон доставчици на услугата - Return Home.

За някои обаче съществуват етични въпроси относно това какво се случва с почвата, която се получава в резултат на компостирането.

Католическите епископи в щата Ню Йорк съобщават, че са се противопоставили на законодателството с аргумента, че човешките тела не трябва да се третират като "битови отпадъци".

Изказани са и опасения относно разходите за компостиране. Но фирмата Recompose, чието съоръжение в Сиатъл е едно от първите в света, твърди, че нейната цена от 7 000 долара е "сравнима" с конкурентните варианти. Според Националната асоциация на погребалните директори (NFDA) през 2021 г. средната сума в САЩ за погребение с трупополагане е била 7848 долара или 6971 долара за погребение с кремация.

Компостирането на човешки тела вече е законно в цяла Швеция. А естествените погребения - при които тялото се погребва без ковчег или в биоразградим ковчег - са разрешени и в Обединеното кралство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    5
    До 4 ти
    Вярно и пророчески казано.Там нещо въздуха им пречи или ги трови? Украинците са тръгнали по този път.
  • 9
    4
    До 3
    До 4: Една вметка: Ако „Сам в къщи 2“ беше създаден през 2022 или през 2023 г. в сащ – главният герой щеше да е негър, а покрай него щяха да са само хомосексуалисти! Вече сащ отвращава много повече!
  • 11
    3
    Мисля,Аз Човекът...
    Тези хора там в тази държавица с едва 220 годишна история създадена от геноцид на местното население,авантюристи и престъпници постоянно ме изумяват със свежи дивотии и античовешка ценностна система,ако се водим разбира се от християнството без значение дали са католици или ортодоксални,протестанти и т.н. Странен народ се е навъдил там.Май още малко и ще станат канибали.Интересното е че гражданина Паси е техен върл фен и сподвижник.Някой се опитва да ни налага техният мироглед и култура античовешка и атеистична.Постоянно са в богоборсрво.Какво им пречат другите народи и виждания по някой въпроси? Не е ясно.Едно е ясно: Откачат и наближават до масова лудост варварство.
  • 11
    2
    KJuy
    Чак сега ли разбирате, че сащ е сатанистка страна?! депесета, герб, пепета, дебета, български погром на стефан яне, итънъта - искат България да е с тези ценности - американските, това е била нашата неотменима атлантическа ориентация! Извращенията от сатанистите от сащ тепърва започват! Това е само началото!
  • 12
    1
    Напротив
    Рептилска му работа. Сатани.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари