Ню Йорк дава по 100 долара на всеки с бустерна доза

1
"Омикрон" затваря клубовете в Португалия, Финландия и Германия по Коледа
"Омикрон" затваря клубовете в Португалия, Финландия и Германия по Коледа Снимка: Reuters

 

Всеки, който до края на годината си направи подсилваща ваксинация срещу коронавирус в Ню Йорк, ще получи по 100 долара

Това обяви кметът на мегаполиса Бил де Блазио, цитиран от Ройтерс и БТА

"Можете да дойдете в който и да е пункт за ваксинация, организиран от града или от нашите партньори, да си направите бустерна инжекция и да получите 100 долара", каза той на пресконференция, излъчена онлайн от кметството. По думите му за стимула могат да кандидатстват и жителите на града, които са били ваксинирани у дома. За целта е необходимо да се въведат необходимите данни в специален портал.

През последните 4 дни в щата Ню Йорк са регистрирани рекордно високи нива на коронавирусни инфекции. Десетки хора се редят на опашка пред мобилни пунктове за писиар тестове. Въпреки това властите се надяват засега да избегнат локдаун.

- От днес в Кипър всички работещи, вкл. ваксинираните и преболедувалите коронавируса, трябва да представят на работното си място отрицателен PCR или бърз тест, и двата валидни 7 дни. Освободени са само служителите с бустерна доза. До 6 януари децата на възраст 12-17 г. ще могат да посещават ресторанти, театри, кина, стадиони, сватби и кръщенета при две условия - да имат отрицателен PCR или бърз тест, валиден 72 часа, и да са придружени от напълно ваксиниран родител. Всички действащи в момента ограничения се удължават до 15 януари.

- Баровете във Финландия ще затворят в 21 ч. на Бъдни вечер като част от новите ограничения, съобщи министър-председателят Сана Марин, цитирана от Франс прес. Тя въведе и допълнителен контрол върху работното време на заведенията за обществено хранене и продажбите на алкохол за триседмичен период, започващ на 28 декември. Съгласно новите правила за влизане във Финландия всички граждани на ЕС ще трябва да покажат отрицателен тест за Covid-19.

- И Португалия затваря нощните клубове и баровете от 26 декември до 9 януари, препоръчвайки на хората да работят от къщи. Премиерът Антониу Коща обяви, че за настаняване в хотел ще се изисква негативен тест, а за чествания на открито на Новата година ще могат да се събират до 10 човека на едно място. Отрицателен тест ще е необходим и за влизане в ресторанти, казина, за участие в тържества на обществени места.

- В Германия от 28 декември също се въвеждат нови мерки срещу разпространението на коронавируса, вкл. ограничаване до 10 души на частните събирания за Нова година за ваксинираните. За неваксинираните лимитът е от двама поканени. На всички германци се препоръчва да си направят тестове, преди да се съберат за Коледа или за Нова година. Ограниченията обхващат и футболните мачове, които ще се играят без публика. Ще бъдат затворени дискотеките, клубовете и баровете.

Вчера Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че в Европа се задава "нова буря" заради разпространението на варианта Омикрон. Вариантът вече е открит в поне 38 от 53-те европейски членки на СЗО. Той става преобладаващ в страни като Дания, Португалия и Великобритания, където броят на заразените с него се удвоява за ден и половина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари