Няма светлина в тунела за „Арена Бургас“

0
Осем години след първата копка спортната зала е готова, ама не съвсем
Осем години след първата копка спортната зала е готова, ама не съвсем Снимка: БГНЕС

Осем години след първата копка спортната зала е готова, ама не съвсем

През октомври месец може да честваме 8 години на един, все още, неосъществен проект. 

На 20 октомври 2014 г., легендата на леката атлетика Сергей Бубка направи първа копка на величественото съоръжение „Арена Бургас“, съобщи БНР.

8 години по-късно спортната зала е готова, ама… не съвсем и не се вижда светлина в нейното бъдеще.

През изминалите летни месеци, преди да стане ясно, че ще има предсрочни избори, неколкократно са задавани въпроси на спортното министерство и негови структури. Изготвяше се задълбочен анализ, който така и не видяхме, а на отправените преди месеци въпроси към държавната структура, така и никой не отговори. Затова са отправени нови запитвания – по Закона за достъп до обществена информация.

В периода от май до август, тази година, в държавното дружество „Академика 2011“, което от 2016 г. пое проекта, е извършен одит от съответното звено на Министерството на младежта и спорта. Той е направен въз основа на документи, предоставени от самото дружество.

Ведомството припомня, че проектирането и строителството на спортната зала стартира по реда на Закона за обществените поръчки през 2014 г., когато Община Бургас сключва договор с изпълнителя ДЗЗД „Дворана“, а през 2018 г. е договорено препроектиране. Именно с това допълнително споразумение е уточнен и срок за изпълнение на строителството – 30 септември 2019 г. Който отдавна мина.

За да се осигури допълнително финансиране, през 2016 г. Община Бургас и дружеството „Академика“, което е с принципал министерството на спорта, сключват договор за сътрудничество и съвместна дейност. Спрямо него, „Академика“ ще участва във финансирането на строежа, а след въвеждането на сградата в експлоатация, залата ще премине в тяхната собственост.

С два протокола, уточняват от министерството, от края на 2019 г. и пролетта на 2020 г., е констатирано, че има голямо забавяне в строежа. Самите дейности, обаче, не са спирани по реда на Закона за устройство на територията.

При последното си посещение в Бургас, преди дни, премиерът от времето на строежа на залата, Бойко Борисов, коментира:

„Най-голямата спортна зала, най-хубавата спортна зала, прекрасно съоръжение, година и половина стои. Прекрасно съоръжение.“

Прекрасно е, но не е готово!

Неколкократно се говореше, че сградата чака т. нар. акт 16. Но към времете на посочения одит, тя няма още акт 15 – за установяване на годността за приемане на строежа, етап или част от него. Проверката на министерството не е била на място и не се е отнасяла за фактическото строителство, уточняват от ведомството. И добавят, че в договора през 2014 г. заложените пари за строителство са били малко над 37 млн. лв., а с допълнителното споразумение са увеличени с още над 18 млн. Това не включва проектиране и препроектиране.

Още пари? Не.

Според одиторите, ако се прави ново споразумение за изменение на договора във връзка с цената, това ще е нарушение на Закона за обществените поръчки. Самият одитен доклад е предаден на Агенцията за държавна финансова инспекция и до Сметната палата. Иначе, дружеството „Дворана“ има да получава близо 1 млн. лв. за извършени строителни работи, е показал още одитът.

Въпреки това, в държавния бюджет за тази година бяха гласувани още 17 млн. лв. Те са в графа „За инвестиции в изграждане на спортни обекти, в т.ч. довършване на спортна зала „Арена Бургас“. Тези разходи са включени и при актуализацията на държавния бюджет от лятото. По този случай са зададени въпроси към Министерството на финансите.

Кога ще е готова залата?

Никой не знае. От министерството посочват, че това не е обществена информация по смисъла на закона.

А ние още чакаме десетките спортни състезания и концерти на световни звезди, които да я напълнят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари