Няма положителни проби сред първите тествани в Русе учители

2
Служителите на РЗИ - Русе направиха антигенни тестове на служители в три училища
Служителите на РЗИ - Русе направиха антигенни тестове на служители в три училища Видео: БНТ

Служителите на РЗИ - Русе направиха антигенни тестове на служители в три училища

29% от преподавателите в русенския регион са пожелали да си направят антигенни тестове за коронавирус. В първия ден служителите на Регионалната здравна инспекция посетиха 3 училища. Всички проби се оказаха отрицателни, съобщи БНТ.

В основно училище „Иван Вазов“ в Русе да си направят антигенни тестове са пожелали 25 от 47 учители. Всички казват, че се притесняват от заразата.

"Смятам, че е абсолютно важно, тъй като работя с най-малките ученици и за да избегнем разрастване и т.н. смятам, че аз съм първият човек, който трябва да го направи", заяви началната учителка Марияна Пенчева.

Трима от преподавателите и шофьорът на училищния автобус, потвърдено с PCR тестове, са изкарали коронавирус, каза директорката Теодора Йорданова. Сред колегите и обаче има и такива, които са били болни с характерните симптоми, но не са се изследвали. Някои от тях днес също бяха решили да си направят антигенен тест.

Симеонка Богданова е начален учител. Решила е да не си прави антигенен тест. Казва, че ще изчака и за ваксината.

"Днес няма да си направя антигенен тест. Засега искам още малко да проуча. Имам и проблем със синузита. Мисля за ваксина. Но изчаквам да проуча, изчаквам да разбера какви са отзивите след първо ваксинираните", заяви началната учителка Симеонка Богданова.

Въпреки че в момента няма болни преподаватели, учителите, които днес се изследваха, оживено коментираха COVID ситуацията, изчаквайки резултатите.

"Преподавам на ученици от прогимназиален етап, които в момента са в електронна среда на обучение. Mисля, че всеки човек има притеснение за себе си. И аз самата имам", коментира Теодора Йорданова – директорка на ОУ „Ив. Вазов“.

От РЗИ-Русе са направили график, по който ще обикалят училищата в Русе и съседните общини, за да правят тестове.

"15 минути са необходими на пробите, за да бъдат отчетени. Засега всички са отрицателни. Няма скрито носителство", коментира Красимира Атанасова – лаборант в РЗИ-Русе.

Досега едва 18% от учителите в Русенска област са се записали за ваксиниране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Болница. Докторът сяда до леглото на пациента.
- Е, всичко е готово за операцията. Каква упойка предпочитате - по-скъпичка или по-евтина?
- По-евтина, докторе. - отговаря без колебание пациентът.
Докторът се прокашля и започва:
- Аз съм Сънчо, ида от горица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук