Няма пари за чистене на пътищата през зимата

1
Освен че няма средства за поддръжка на пътищата, допълнително има спрени две оперативни програми, които все още не са възстановени
Освен че няма средства за поддръжка на пътищата, допълнително има спрени две оперативни програми, които все още не са възстановени

Няма пари за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната, пише "Всеки ден". Това е заявил в Пловдив служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. По думите й състоянието на бюджета на управляваното от нея ведомство е обезпокоително.

Има неотложни дейности на държавата, които трябва да бъдат свършени. Именно по тази причина актуализация на бюджета е неизбежна", казва Захариева. Тя е категорична, че една от най-важните задачи, по която работи служебното правителство, е тази актуализация да стане факт при новото Народно събрание.

Захариева се оплака, че бюджетът на министерството е бил похарчен на 78% още през първото шестмесечие на 2014 г. По тази причина се наложило да бъдат спрени изключително важни проекти като ремонта на виадуктите по магистралите. Спрян е и ремонтът на 34 отсечки от автомагистрала „Тракия", които са в изключително лошо състояние.

Освен че няма средства за поддръжка на пътищата, допълнително има спрени две оперативни програми, които все още не са възстановени. „Това означава загуба на средства и демотивиране на общините да изпълняват проекти. Допълнително ситуацията в страната се усложнява и с факта, че има затворена банка, което е извънредна ситуация за страната ни", обясни вицето на премиера Георги Близнашки.

За белята тя обвини предишния кабинет. Според Захариева недостигът на средства се дължи на лошо планиран бюджет за 2014 г. - нереално заложени високи приходи. Според нея около милиард и 100 милиона няма да могат да се реализират по оценка на служебното правителство.

Липсват пари за социални дейности, цялата държава е застрашена. Вицепремиерът уточни, че са увеличени заплатите на служителите в МВР, без да са осигурени необходими 160 млн. затова. „Има и недофинансиране в Здравната каса и спрени програми. Това, което служебното правителството предлага, е да се вдигне лимитът на дълга", каза още Захариева.

Тя добави, че спрените програми и плащанията към тях все пак ще бъдат възстановени още тази година по Околна среда и в началото на следващата по Регионално развитие Недостигът в бюджета за тази година е 14 млн. лв.

От служебното правителство силно се надяват да бъде избран редовен кабинет, за да има стабилна и предвидима обстановка в страната. На въпрос ще има ли пари за пенсии, Екатерина Захариева отговори, че ще има, но няма да достигнат парите за социални добавки.

Вицепремиерът откри в Пловдив юбилейното 70-о издание на Есенния технически панаир. В приветствието си тя изтъкна, че се наблюдава засилен интерес от страна на чуждестранни компании към България, а българският бизнес също засилва своето присъствие. Но призна, че все още има обаче какво да се желае у нас: „Добра бизнес среда, добра инфраструктура, квалифицирана работна ръка и работеща съдебна система", посочи вицепремиерът.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари