Новата минимална заплата: Задават ли се трусове на пазара на труда?

0
Според проучване на Българската стопанска камара сред 784 компании увеличението ще оскъпи стоките и услугите
Според проучване на Българската стопанска камара сред 784 компании увеличението ще оскъпи стоките и услугите Снимка: Dunavmost

Според проучване на Българската стопанска камара сред 784 компании увеличението ще оскъпи стоките и услугите

Ръстът на минималната работна заплата вече е факт. Увеличението от 780 на 933 лева от януари беше гласувано от депутатите, но какви ефекти би имало в икономиката?

Според проучване на Българската стопанска камара сред 784 компании увеличението ще оскъпи стоките и услугите. 43% от фирмите казват, че ще се наложи да вдигнат цената на предлаганите от тях стоки и услуги, за да могат да запазят персонала си, предаде bTV.

16% - че ще увеличат възнагражденията само на служителите, наети на минимална заплата.

15% са на мнение, че вдигането ѝ на 933 лева няма да създаде проблем и няма да съкращават работна ръка. 26% заявяват, че ще са принудени да увеличат всички заплати в предприятията си, но това ще е непосилно за тях.

Във фабрика за салфетки работят 15 души. Сред тях е и Ангел, който се разписва срещу минимална заплата от 780 лева сега. Намира увеличението на 933 лв. за символично.

Собственикът на фирмата няма да съкращава служители, но не може и да вдигне цената на произведените салфетки Ако го направи, няма да е конкурентен с останалите, обяснява той. А разходите му ще се увеличат.

Според последните промени в Кодекса на труда минималното заплащане трябва да е 50% от средната брутна заплата. Този модел е порочен, а минималните възнаграждения трявбва да се договарят между профсъюзи и работодатели, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал.

„Много хора ще кажат откъде накъде, ние сме квалифицирани работници, защо ще бъдем на минимална заплата; естествено, и те ще искат повишение. Това е оправданието на профсъюзите – те смятат, че отдолу нагоре могат да пресират заплатите“, каза Теодор Дечев, директор „Индустриални политики“ в АИКБ.

Синдикатите не са съгласни.

„Няма как за едните да е много по-ниско, за другите – по-високо. Жизненият минимум на едно лице е 1500 лв. Минималната заплата за следващата година е 933 лв. – т.е. как това лице ходи на работа, връща се и оцелява със сумата от 933 лв.? Може да се окаже, че един бизнес е планувал да наеме хора за следващата година, но заради увеличаването на минималната работна заплата се отказва от едно такова действие“, смята Атанас Кацарчев., главен икономист на КТ „Подкрепа“.

Така по-високото минимално възнаграждение ще повлияе на заетостта в градовете извън София, заключава икономистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Хаха
    Да бе и искате да останат хора в България.Да раждат деца.Да караме електромобили.И да имаме минимална 600 лв след данъци....хахаха е как да стане
  • 7
    1
    Алчници
    Изродите от АИКБ искам да поживеят с минималната работна заплата! Тогава да ми говорят! Алчници! Къде ще ги носите тия пари, бе?! На оня свят никой нищо не е занесъл!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари