Няма да спрем, докато не получим чист въздух!

3
Когато усетите миризмата на БАКЕЛИТ, не мислете, че гори контактът на комшията
Когато усетите миризмата на БАКЕЛИТ, не мислете, че гори контактът на комшията

Петър Костов е солист на Русенската опера и е един от малкото представители на местната интелигенция, който взема дейно участие в протестите за чист въздух в Русе.

На последния митинг, провел се на 13 октомври, той държа реч, която се препубликува, така, както бе даден текстът й в социалната група, посветена на борбата на русенци срещу системните замърсявания на въздуха в града, предаде Зелено Русе.

"Бих искал да започна с благодарност към всички наши, скъпи съграждани, които дойдоха тук днес, за да представим нашата обща кауза.

Ние организирахме този протест, за да поговорим за извършваната към нас от години огромна несправедливост и от държавата и от едрия бизнес.

Заради корпоративни интереси и корумпиран регулаторен контрол, ние, гражданите на Русе, сме принудени да дишаме отровен и замърсен въздух в продължение на години.

Колко още замърсявания можем да изтърпим?! Феноли, формалдехиди, диметиламини и Бог знае, още с какво тровят въздуха на Русе.

Законът казва: максималната глоба за системно замърсяване на въздуха е 500 000 лв. За компания, която прави толкова за няколко дни това си е повече от честна и добра, изгодна сделка. Просто добър бизнес. И компанията ще продължи да ни трови!

Нашите, от Бога дадени, законови и конституционни права са ни отнети!

За съжаление реалността на нашия живот е толкова сива, че никой дори не иска да го чуе!

Всеки път, когато подминем замърсяването на въздуха с лека ръка ние позволяваме, то да се повтори! Да допринасе още веднъж за нашия бавен геноцид!

Но, когато намерим сили да се изправим срещу замърсителя редом с нашите деца, бащи и майки, братя и сестри, и извикаме солидарно на висок глас заедно с тях срещу тях, ние им изпращаме посланието ,,Ние искаме чист въздух!“ и ,,Ние няма да спрем, докато не получим чист въздух!“

Преди няколко месеца много от вас не бяха тук. Помислете, какво ще се случи, ако продължим да събираме все повече хора. Какво ще бъде следващият път?!

Това е граждански протест за изконното ни право на чист въздух. Събрали сме се, за да създадем духовна връзка между гражданите на Русе в името на един по-добър за нашите деца град.

Всички имаме различни съдби, някои дори сме родени на други места. Но всички ние осъзнаваме, че чистият въздух не е привилегия. Чистият въздух е право! Дано нашите управници разпознаят, че ние не преследваме други цели освен тази!

Аз вярвам в хората и затова съм тук!

Но, ще ви кажа: ,,Едно е да желаеш промяната, друго нещо е активно да допринасяш за нея.“

Аз съм просто едно човешко същество ,което иска чист въздух за детето си.

Ако спрем да им мълчим можем да предизвикаме промяната!

Знаете ли, проблемът на повечето много богати хора е, че често не ги е особено грижа за другите.

Това са хора, които извличат печалба изхвърляйки токсични отрови в атмосферата. Щом искат да изхвърлят тези отрови, защо не го правят в собствената си държава, питам?! Вместо това те плащат по 700 лева заплата плюс някой купон за храна на някой бедняк от селата да трови заради тях въздуха на Русе! Защо?!

Защото мислят, че сме прости и необразовани селяци, които нямат парите и силата да им отвърнат. За тия хора всички ние сме незначителни. Не означаваме нищо! Една гола статистика.

Ако има някой тук, който мисли, че давайки хиляда лева за балони, клоун и диджей на 1-ви юни за деня на детето са достатъчни, за да продадете града на родителите си или да погубите бъдещето на децата и си струва, моля, нека си вдигне ръката. Не виждам вдигнати ръце!

Моля, помислете над това! Знаете, защо сме тук. И нека се обединим като едно семейство и да се преборим с това! Ние сме длъжни да принудим тези компании да спазват регулациите, а когато не го правят, да им се отнемат ресурсите и доверието от тях, докато не се поправят.

Властите посочиха “Монтюпе” ЕООД като основен, системен замърсител на въздуха на град Русе. Повече не може да търпим, да премълчаваме името му, а и не трябва, въпреки заплахите им за завеждане на индивидуални дела срещу всеки от нас. Нека им напомним, че те са посочени многократно от различните ръководства на РИОСВ – Русе, а обвиненията им в некомпетентност на българските институции ги възприемаме като злонамерена колониална политика на международна корпорация. Припомняме им, че се намират в Родината на Ботев и Левски, а не във френска колония. Намират се в пълноправен член на ЕС! И атаките, и евтината пропаганда тук няма да успеят.

Информирайте се, скъпи съграждани, през социалните мрежи, в YouTube репортажите на местния оператор “Кис 13” са архивирали целия случващ се цирк през годините. Когато усетите миризмата на БАКЕЛИТ, не мислете, че гори контактът на комшията, по–скоро и по-бързо затворете прозорците, за да не вдишвате вредни за здравето субстанции. Позвънете на 112 и помогнете на контролните органи да се справят с престъпниците."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари