Няма да има блокада на границата с Гърция

0
Министърът на транспорта Ивайло Московски с изявление по проблемите с блокадата на границата
Министърът на транспорта Ивайло Московски с изявление по проблемите с блокадата на границата Видео: БГНЕС

"Взе се решение, че няма да има блокада на границата с Гърция".

Това заяви на брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде БГНЕС.

Московски обясни, че този компромис от страна на превозвачите ни се прави за последен път. Те съвместно с други браншове, сред които и туристическия, се присъединяват към декларация, която е ултимативна, по думите на министъра на транспорта. Декларацията ще съдържа изявления от организации от транспорта и туризма.

Тя ще отправи призив към Гърция, че, ако отсега нататък се допусне незаконно блокиране на границата по каквато и да е тема и причина, целият български бизнес ще блокира също границата. Така ще се получат реципрочни действия на гръцките.

„Към настоящия момент се постигна компромис. Превозвачите влязоха в положение и приеха да отстъпят в името на това границата да функционира нормално и българските и гръцките граждани да пътуват свободно”, каза Московски и предупреди, че това е последен компромис, който нашите превозвачи правят.

От името на премиера Бойко Борисов, Ивайло Московски изказа благодарности към асоциациите в транспорта и туризма. Те проведоха среща в Министерски съвет с премиера Борисов. Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с министъра на външните работи Даниел Митов, за да бъде извикан гръцкият посланик и до края на седмицата декларацията на превозвачите и туристическия бранш да му бъде връчена, за да информира гръцките власти, добави Московски.

Вече осма-девета година се случват незаконните действия от страна на Гърция за блокиране на българската граница, оплака се транспортният министър. Затова, по негови думи, ако това се случи отново, то не само българският транспортен и туристически бранш, а всички, които подкрепят декларацията, ще се включат в реципрочни действия по блокада на границата.

Ивайло Московски информира, че срещи с гръцките власти се провеждат регулярно, като миналата седмица вицепремиерът Меглена Кунева беше на среща с няколко от гръцките министри в Гърция. Външният министър Даниел Митов също провежда комуникация, увери Московски.

„Ние не се месим в мерките, които ще вземе гръцката страна, за да не се допуска нова блокада на границата. Те да си преценят как да подходят. Ние имаме декларация от различните браншови съсловия в България, че ако още веднъж се блокира границата, българските мерки ще са реципрочни”, обясни Ивайло Московски.

Според него Брюксел трябва да има механизъм, който да съдържа инструменти за намеса в подобен тип проблеми по време на случването им, а не месеци след това. Председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, заяви, че е бил убеден, че Борисов ще намери начин да разсече този възел. „Дадохме ултиматум на съседите си-ако искат да бъдем истински европейци, да правим бизнес и да си ходим на гости, трябва да се съобразят с нас.

В противен случай ние ще покажем своите зъби, каквато и цена да платим”, заплаши още Рагин. Председателят на Асоциацията на туроператорите Байко Байков, пък заяви, че туристическият бранш ще подкрепи действията на превозвачите в бъдеще, когато са принудени да претърпят отново унижение, като това от февруари тази година. Не значи, че идеята ни се обезличава, след като направихме този компромис.

Напротив спечелихме туристическия бранш, който обеща, че ще бъде твърдо зад нас, каза от своя страна Любомир Столарски от Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Той призова и други браншове да подпишат тази декларация.

Има очаквания и част от българските животновъди и земеделски производители да изразят подкрепата си към въпросната декларация.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари