Няколко магнитни бури поразяват Земята тази седмица

5
Според прогнозата за полярните сияния на Space Weather 14 и 15 март имат максимални нива, което означа доста силни за хората
Според прогнозата за полярните сияния на Space Weather 14 и 15 март имат максимални нива, което означа доста силни за хората Снимка: iStock

Слънцето продължава буйното си поведение с изригвания и коронални изхвърляния на маса почти всеки ден от средата на януари.

Това означава, че се е случило неизбежното: някои от тези изригвания са избухнали в посока на Земята, което означава, че ни очакват някои слънчеви бури, предаде Nauka.OFFNews.bg

Слънчевите бури са нещо доста нормално, които се случва винаги, когато нашето Слънце стане по-активно. В резултат на това изхвърлянията на коронална маса и слънчевите ветрове причиняват смущения в магнитното поле на Земята и горните слоеве на атмосферата. В момента се случват и двете.

Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) и британската метеорологична служба публикуваха предупреждения за леки и умерени геомагнитни бури през следващите няколко дни.

Това не означава, че има за какво да се тревожим - всъщност вече бяхме засегнати от леки и умерени геомагнитни бури през последните няколко дни, като се насочват към G1 и G2 по петстепенната скала за слънчеви бури.

Това ниво показва, че може да има известно влошаване на високочестотните радиосигнали на високи географски ширини и може да се наложи да се предприемат коригиращи действия за спътниците поради промени в съпротивлението. Възможно е да има колебания в електрическата мрежа и някои смущения в работата на сателитите.

Класификация на магнитните бури

К индексът е отклонението на магнитното поле на Земята от нормата за тричасов интервал. Индексът е въведен от Юлиус Бартелс през 1938 г. и представлява стойности от 0 до 9 за всеки тричасов интервал (0-3, 3-6, 6-9 и т.н.) от световното време.

Кр индексът е планетарният индекс. Кр се изчислява като средната стойност на К-индексите, определени в 13 геомагнитни обсерватории, разположени между 44 и 60 градуса северна и южна геомагнитни ширини. Диапазонът му също е от 0 до 9.

G-индексът е петточкова скала за силата на магнитните бури, въведена от NOAA през ноември 1999 г. G-индексът характеризира интензивността на геомагнитната буря по отношение на въздействието на вариациите в магнитното поле на Земята върху хора, животни, електротехника, комуникации, навигация и др. В този мащаб магнитните бури се подразделят на нива от G1 (слаби бури) до G5 (изключително силни бури). G-индекс съответства на Кр минус 4; G1 съответства на Кр = 5, G2 - Кр = 6, G5 - Кр = 9.

Може също да се наблюдава нарастване на активността както на северните, така и на южните полярни сияния.

„Има вероятност за усилване на полярните сияния на 13 и 14 март в резултат на две изхвърляния на коронална маса (СМЕ) и високоскоростен поток от коронална дупка, пристигащи към Земята“, съобщава британската метеорологична служба.

Тези светлинни шоута могат да се видят до 55 градуса ширина и на двата полюса и може да са възможни на юг чак до Северна Англия и Северна Ирландия.

Когато заредените частици от Слънцето ударят земната атмосфера, те се насочват по линиите на магнитното поле на Земята към полюсите, където се спускат в горната атмосфера и взаимодействат с молекулите в нея. Това взаимодействие йонизира молекулите и ги кара да светят. Това е полярното сияние.

Според прогнозата за полярните сияния на Space Weather 14 и 15 март имат максимални нива съответно на Кр 6 и Кр 5 на десетточковия Кр индекс на геомагнитна активност. Това означава голяма възможност за ярки, динамични сияния с вероятност от аврорални корони.

Слънцето е малко по-активно напоследък. Нашата звезда преминава през 11-годишни цикли на активност, с подчертан пик и спад, известни като слънчев максимум и слънчев минимум. Слънчевият минимум, когато магнитното поле на Слънцето е най-слабо, настъпва, когато магнитните полюси на Слънцето сменят местата си. Последният слънчев минимум настъпи през декември 2019 г.

Това означава, че в момента ескалираме към слънчевия максимум, когато слънчевото магнитно поле е най-силно. Тъй като магнитното поле на Слънцето контролира неговата активност, това означава, че ще наблюдаваме нарастване на слънчевите петна, слънчевите изригвания и СМЕ. (Слънчевите петна са временни области на силни магнитни полета, които се образуват, когато слънчевото магнитно поле се заплита.)

Слънчевият максимум трябва да настъпи около юли 2025 г. Може да е трудно да се предвиди колко активен ще бъде даден цикъл, но има доказателства, че може да навлизаме в най-силния цикъл, регистриран досега.

По-мощните слънчеви бури могат да причинят по-сериозни проблеми, така че се надяваме, че нашата звезда ще я държи сравнително спокойно.

Източник: Officials Confirm Several Geomagnetic Storms Are Hitting Earth This Week

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари