Нургюл Салимова завърши реми с Анна Музичук

1
Българката определено има за какво да съжалява, тъй като водеше играта през цялото време
Българката определено има за какво да съжалява, тъй като водеше играта през цялото време Снимка: Facebook / Румяна Николаева

Българката определено има за какво да съжалява, тъй като водеше играта през цялото време

Нургюл Салимова постигна петото си реми на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. С белите фигури в партия от осмия кръг 20-годишната българка игра пет часа и половина с украинката Анна Музичук, преди на 120-ия ход двете да се съгласят да си поделят точката, предава БНР.

Салимова определено има за какво да съжалява, тъй като водеше играта през цялото време, но това и предимство не успя да се материализира в решаващ натиск. Единствената реална възможност, която се откри пред финалистката от последното издание на Световната купа, бе на 54-тия ход, в който тя трябваше да вземе с топа си коня на e5, за да получи печеливша позиция. Салимова обаче бе притисната от времето и пропусна този детайл, но повече Музичук така и не допусна грешка.

С добавената половин точка родената в село Крепча шахматистка събра 3,5 точки, с които се нарежда на пето място в класирането при оставащи шест кръга. Музичук е седма с 3 точки. Първата позиция се поделя с по 5 точки от рускинята Александра Горячкина и китайките Лей Тинцзие и Тан Чжони. Горячкина направи реми с другата рускиня - Катерина Лахно (4,5 точки), докато Тинцзие нанесе първа загуба от началото на турнира на Чжони.

Тази вечер в деветия кръг Салимова ще играе с черните фигури срещу Лей Тинцзие. Победителката в турнира ще спори за световната титла срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари