Нургюл Салимова допусна първа загуба на Турнира на претендентките

0
20-годишната българка остава с една точка в актива си
20-годишната българка остава с една точка в актива си Снимка: БНТ

20-годишната българка остава с една точка в актива си

Нургюл Салимова допусна първа загуба на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените в Торонто, предава БТА.

В партия от третия кръг българката загуби с черните фигури от индийката Вайшали Рамешбабу след 33 хода игра. По този начин 20-годишната Салимова остава с една точка в актива си.

22-годишната Вайшали и Салимова, които са двете най-млади участнички при дамите, разиграха класическия вариант на Руска партия. Срещата се движеше изключително бавно, като за първите три часа от нея двете изиграха само 18 хода. Вайшали обаче първа се реши на по-смели действия и това и донесе дивиденти.

На 14-ия ход индийката жертва коня си на f7. Жертвата не беше некоректна, но и не даде позиционно предимство на Вайшали. Салимова обаче не разчете ситуацията и направи два последователни слаби хода, които превърнаха позицията и от напълно равна в загубена. Вайшали остана с четири пешки в повече на дъската в навлизането в ендшпила и българката не видя никакъв смисъл да се съпротивлява повече.

В неделя е четвъртият кръг на Турнира на претендентките. В него Салимова ще играе с белите фигури с другата индийка - Хумпи Конеру. До момента 37-годишната Конеру има три ремита и 1,5 точки в актива си.

Лидер в класирането е китайката Тан Чжони, която е с 2,5 точки. Победителката в турнира ще играе за световната титла с китайката Цзю Вънцзюн.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари