НСО не може да различи линейка от кола на жандармерията

0
Конфликтът между МВР и НСО придоби фарсов оттенък
Конфликтът между МВР и НСО придоби фарсов оттенък Снимка: Novini.bg

Вътрешният министър Валентин Радев обяви във вторник по bTV, че шофьорът от Националната служба за охрана (НСО) се заблудил, че го гони линейка, а не бус на жандармерията.

Колата на МВР пък не знаела, че мерцедесът е на НСО, и го преследвала, за да го провери заради високата му скорост. Конфликтът между МВР и НСО покрай проверката на мерцедеса, в който е пътувала съпругата на президента Десислава Радева, придоби фарсов оттенък, пише Вестник "Сега".

Шофьорът на НСО е бил заблуден, че го следва линейка, цели 3 светофара по бул. "България", обясни министърът. Служителят нарочно дал газ, когато полицейският бус го доближил, тъй като в НСО имали изискване да поддържат определена дистанция от останалите коли. Когато все пак мерцедесът бил застигнат от полицаите, бързо се разбрали, обясни МВР шефът.

"Не е имало спиране с палки, не е имало такива гонки, каквито бяха описани. Автомобилът се е движел, той е на специален режим, не е бил обозначен, защото така правим - когато няма нужда, не го обозначаваме. След него се движи белият бус с жандармерията, той не ги вижда и мисли, че е линейка. Спират го, установяват кой е и го освобождават", описа сюжета Радев.

Колата на НСО вероятно се е движела с превишена скорост, стана ясно от думите му. "Те минават с тъмната кола, а може би са били с по-голяма скорост от 50 км и те тръгват след него. Спират, проверяват, ти ли си, кой си, НСО, добре, разменят репликите, така установи проверката. И си заминават", каза вътрешният министър.

Заради случая и в НСО, и в полицията бе назначена проверка. СДВР вече обясни, че няма нарушение от страна на полицаите.

Без отговор остана въпросът кога шофьорът от НСО е разбрал, че зад него се движи полиция. Въпросният полицейски бус е бял на цвят, няма сирена, но за разлика от линейките, няма и лепенки в оранжево. Освен това има голяма броня, както и надпис "Полиция" на предния капак. А на линейките пише "Линейка". Когато служител на НСО не вижда такива очевидни неща, има проблем. Така и не се разбра защо и на какво основание Десислава Радева ползва охрана от НСО. Също и каква е причината мерцедесът на службата да кара с превишена скорост. Факт е, че по закон колите на НСО могат да се движат с превишена скорост, тъй като там е записано, че шофьорът може да нарушава ограничението за скорост "дотолкова, доколкото няма да застраши нечий живот или имущество". Но логиката е това да се случва в екстрени случаи.

Колата на НСО е спряна на т.нар. правителствено трасе - бул. "България" към Бояна. Самият Радев призна, че там полицията проверява непрекъснато, защото това е маршрутът към НДК, където се провежда европредседателството. Не е ясно защо при всички тези факти МВР и НСО не си споделят елементарна информация.

ДАРЕНИЯ

Въпреки че отчетът на даренията на МВР сочи, че само за последната година тяхната стойност е над 2.1 млн. лв., в голямата си част от бедни общини, вътрешният министър твърди, че това вече било минало. "Проверих го аз това, щото виждам, че продължават камери да купуват и да ни дават и какво ли не ни дават, Фандъкова ни даде нек'ви уреди за меренето на газовете на автомобилите. Всичко това са стари дарения, нови дарения не получаваме и не искаме, ние си имаме достатъчно средства или поне средства, които е отделила държавата", заяви Валентин Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари