НСИ се подготвя за въвеждане на еврото

1
Близо 2 милиона лева допълнително ще получи НСИ, за да адаптира информационните си системи към еврото
Близо 2 милиона лева допълнително ще получи НСИ, за да адаптира информационните си системи към еврото Снимка: БГНЕС

Близо 2 милиона лева допълнително ще получи НСИ, за да адаптира информационните си системи към еврото

Министрите одобриха допълнителни разходи по бюджета на НСИ за 2022 година. Средствата ще се използват и за сигурност на информацията, предаде БГНЕС.

Въвеждането на еврото ще засегне всички информационни системи на НСИ, които извършват дейности с валутни единици и обработват финансова информация. За да се осигури непрекъснатост в процеса на производството на статистически данни е необходимо системите да бъдат адаптирани или надградени, така че да приемат и обработват информация както в лева, така и в евро. Трябва да се създаде и възможност системите да превалутират статическите данни за години назад, за да няма прекъсване на статистическите редове и изкривяване на информацията. Това важи и за електронните услуги. Необходима е и допълнителна модернизация с цел по-високо ниво на защита на информационната сигурност.

Ще се адаптират и интегрират 11 (единадесет) информационни системи. С цел да се гарантира стабилност и устойчивост, както и високофункционална и сигурна среда, ще се закупят и внедрят 7 (седем) броя нови сървъри и софтуер за управление на виртуализационната среда в центъра за данни на НСИ. Ще бъде обновен и центъра за дигитализация, базиран на роботизиран скенер.

Решението на правителството е свързано с изпълнението на Националния план за въвеждане на еврото в Република България и с изискванията за сигурност на информацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    123
    Свършено е с нас. Обедняването и опустошението ще е капитално. Спекулата в цените ще е чудовищна. Жална ни майка. Дано някой ни спаси от това зло. Явно народа е помиярски и не се помръдва.
  • 6
    1
    сащ са сатанисти
    Българските граждани се подготвят за отхвърляне еврото завинаги, както и изгонване на всеки сащнически посланик и целия сащнически персонал!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари