Новоткрит разлом може да предизвика мощно цунами в САЩ

1
Така смятат учени от Университета Гренобъл Алп във Франция
Така смятат учени от Университета Гренобъл Алп във Франция

Така смятат учени от Университета Гренобъл Алп във Франция

Над един милион американци в североизточната част на САЩ може да бъдат изложени на риск от цунами поради новооткрита разломна линия.

Учените са открили дълъг около 45 мили разлом в Земята, който минава през Британска Колумбия в Канада и е останал незабелязан в продължение на хиляди години.

Експертите подозират, че поради разположението на разлома той може да предизвика силно земетресение в Канада.

Ефектът от земетресението може да предизвика цунами в района на басейна на Джорджия, което да засегне части от Вашингтон, както и Британска Колумбия.

Откритието е направено от екип, включващ Ник Хариххаузен, постдокторант в Университета Гренобъл Алп във Франция.

Хариххаузен и колегите му установяват, че двата масивни скални блока на разлома са се приплъзнали един към друг и са предизвикали силно земетресение преди няколко хиляди години. Той казва, че е възможно това да се случи отново, пише DailyMail.com.

Всъщност, поради многобройните геоложки разломи в северозападната част на Тихия океан - не само новооткрития - той насърчава хората да бъдат подготвени за евентуално земетресение, като съхраняват храна, вода, лекарства и запаси за няколко дни.

Наречен разломът XEOLXELEK-Elk Lake (накратко XELF), геоложката пресечна точка минава по диагонал през полуостров Саанич северно от Виктория от северозапад на югоизток.

Причината за възможното му разрушаване, казва Хариххаузен, е, че разломът XELF е известен като разлом с приплъзване, при който два скални блока се движат нагоре-надолу в точката на съприкосновение, за разлика от разлома, който се движи настрани.

"Тъй като документирахме приплъзване, което води до вертикално изместване на земната повърхност, и факта, че този разлом вероятно ще се разкъса под вода, има вероятност земетресение по този разлом да предизвика локално цунами в басейна на Джорджия", каза Хариххаузен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари