Новостите в данъчна кампания 2020

0
Експерт от НАП - Русе разяснява какво трябва да знаем
Експерт от НАП - Русе разяснява какво трябва да знаем Снимка: Кадър YouTube

Как протича данъчната кампания в русенския регион и кои са новостите тази година, чуйте в интервюто на Дарик Радио с Николай Николаев - експерт "Връски с обществеността" в НАП-Русе:

- Г-н Николаев, как се развива данъчната кампания в русенския регион?

- През миналата година в офиса на НАП в Русе бяха регистрирани 18 548 декларации, като 52 % бяха подадени по електронен път, от които с ПИК от агенцията 6 587 бр., а с електронен подпис 2 920 бр. На гишетата в офиса бяха приети 6 178 декларации, а през пощенските клонове в региона бяха изпратени още 2 859 формуляра. От 10 януари до 10 февруари 2020 г. в офиса са получени 550 годишни данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, които са почти 3 пъти по-малко от същия период на 2019 г. и са подадени предимно от наемодатели. Причината е, че данъкоплатците изчакват новата възможност да проверят чрез своя Персонален идентификационен код / ПИК / през сайта на НАП какви изплатени на тях възнаграждения за миналата година са обявени от работодателите и тогава да подадат своята декларация.

- Кои са новостите в данъчната кампания?

- Това всъщност е най-голямата новост, която от тази година навлиза в декларирането на данъците. За да стане това възможно и да е точно и коректно е необходимо да се осъществи още една новост в настоящата данъчна кампания. Това е подаването от Предприятията и самоосигуряващите се лица, които по смисъла на КСО са платци на доходи, на справката по чл. 73, ал. 1 и новата справка по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ – Първата е Подаване на информация за изплатените през 2019 г. доходи /изброени в чл. 73, ал. 1/ на физически лица и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски. Другата справка е Подаване на информация за изплатените през 2019 г. доходи на физически лица по трудови правоотношения. Срокът за това е до 28 февруари и в офиса на НАП в Русе вече са получени около 1200 бр. справки.

- Как реално ще стане подаването на електронни декларации?

- С информацията от тези справки, след 1 март Агенцията ще предостави на клиентите си попълнени електронни декларации, които те трябва да проверят, да допълнят с данни за други доходи, ако имат такива, да потвърдят верността на декларираното със своя ПИК и пак с него да изпратят годишната си декларация по електронен път до НАП. На практика това ще става, като титулярят влезе в е-услугите на НАП със своя ПИК или КЕП. Вместо празен формуляр, ще се отвори попълнена декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, в която ще се визуализират всички налични в НАП данни, подлежащи на деклариране. Лицата, които ще ползват услугата, следва да проверят внимателно посочените в декларацията данни и при необходимост да ги променят, ако са некоректни и/или да допълнят декларацията с данни за получени доходи, които не са включени в нея. Дори в случай че не се налага промяна или допълване на данните, лицето следва да постави дата, да потвърди данните и подаде декларацията чрез ПИК или КЕП. Препоръчително е при разминаване на данните, с които лицето разполага и тези които са посочени от платец на доход, лицето да уточни с платеца кои са коректните данни и тогава подаде декларацията. За да ползват и 5% данъчно облекчение, но не повече от 500 лв. трябва да внесат дължимия налог до 31 март при условие, че нямат неплатени публични взимания Който ползва данъчни облекчения - за деца, за лихви по кредити за жилище, от вноски по застраховки "Живот" или пари за допълнителна пенсия, ще попълва сам тези данни в декларацията си, защото приходните служители няма как да знаят нито дали ще ги ползва, нито какъв е техният размер.

- Кои са другите новости?

- Физическите лица вече няма да прилагат служебните бележки към годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2019 г. В сила от 01.01.2019 г. отпадна задължителното издаване на служебните бележки по чл. 45 от ЗДДФЛ. Запази се възможността служебните бележки да се издават само при поискване от физическите лица – в 14-дневен срок. От 2020 г. отпада задължението към годишните данъчни декларации да се прилагат копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК за ползване на данъчно облекчение. Вече не е нужно да се обявяват дребни подаръци и доходи от печалби и награди, ако стойността им е до 100 лв. Електронното подаване на декларации отдавна е задължително за юридическите лица и по чл. 92 от ЗКПО вече са получени над 600 от тях – почти колкото през същия период на 2019 г. От тази година, обаче, само по електронен път трябва да подават декларациите си самоосигуряващите се лица и земеделските стопани.

- Ще могат ли да се правят корекции при откриване на грешки в декларациите?

- При откриване на грешка в данните, предоставени за конкретно физическо лице в справките по чл. 73 от ЗДДФЛ, след 28 февруари 2020 г. работодателите може да се правят промени в тези данни в срок до 30 септември 2020 г. Гражданите също могат да подават коригиращи декларации до края на сетпември. Неподаването на ГДД води до санкции от 500 до 2000 лв.

- Новостите са неразделни от ПИК, който е познат на гражданите – има ли обаче някакви новости и за неговото използване?

- Докато изчакват тези нови облекчения при подаването на декларациите, русенци активно си вземат ПИК в офиса на агенцията и през отминалия месец нови 814 данъкоплатци са го получили безплатно и безсрочно. Досега за региона са издадени близо 40 000 бр. ПИК, но е важно техните притежатели да актуализират сами своите пароли за него. Това се налага заради повишените мерки за сигурност и става лесно, като се следват указанията в сайта на НАП още в началото при използване на кода. Потвърждение за това е, че 66 % от получените досега в офиса на НАП в Русе ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ са изпратени по електронен път с ПИК и КЕП. Получаването на ПК става много лесно и бързо. Разрешениe и плик, съдържащ предварително генериран ПИК се връчват лично на заявителя срещу лична карта и подпис или на негов пълномощник. В този случай упълномощаването се доказва с изрично нотариално заверено пълномощно. Пълномощното или копие от него се прикрепва към образуваната преписка. Нотариалната заверка на пълномощното не е необходима, ако заявителят /физическото лице, представляващия юридическото лице/ подаде лично заявлението си за издаване на ПИК и едновременно с това изрази писмено желанието си издадения ПИК, респективно съответните документи, да бъдат предоставени на определено от него лице, индивидуализирано с три имена и ЕГН. При заявяването на това обстоятелство подписът на заявителя следва да се положи пред органа по приходите, който приема заявлението. Издадените от администрацията документи при издаване на ПИК не се изпращат по пощата с обратна разписка. Подробна информация за подаването на данъчни декларации може да се намери в сайта на НАП www.nap.bg или на тел. 0700 18 700.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари