Ново средство за борба с оплешивяването

0
Учени откриха вещество, което не само предотвратява плешивостта, но и насърчава растежа на косата
Учени откриха вещество, което не само предотвратява плешивостта, но и насърчава растежа на косата

Учени откриха вещество, което не само предотвратява плешивостта, но и насърчава растежа на косата

Тайландските учени съобщиха в началото на годината за проучванията си върху ново средство за борба с оплешивяването. В изследването са взели участие повече от 50 мъже и жени, които страдали от най-честата форма на косопад – андрогенетична алопеция. Експертите установили, че морската авицения, което е вид мангрово дърво, съдържа химикал, наречен авикехинон-С, който би могъл да спре косопада. За целта на проучването учените проверяват повече от 50 билкови екстракта и 20 чисти вещества, пише вестник Труд.

Участниците в експеримента редовно втривали екстракта от авицения в кожата на главата си. Така установили, че веществото не само предотвратява плешивостта, но и насърчава растежа на косата.

Като предимство се отчита факта, че става дума за естествено вещество. Известните лекарства са предимно синтетични и при тях се наблюдават странични ефекти.

Трудът на изследователите е високо оценен. Терапията, дело на учени от университета Чулалонгкорн, получи наградата за иновации 2021 г. в областта на химията и фармацията от Националния съвет за научни изследвания в Тайланд. Очаква се средството за справяне с оплешивяването да е достъпно още тази година.

Екипът си е поставил и нова цел. Сред билките се търси средство на естествена основа за справяне с побеляването на косата.

Това не е единственото проучване, в което учените търсят лек за косопада и появата на плешивост. В края на 2020 г. британски учени посочиха червената детелина като средство за предотвратяване на косопада. Малко преди тях друг британски учен – Филип Кингсли заяви, че плешивост може да възникне поради липса на витамин В12.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари