Ново правило за американските визи

0
Според него кандидатът трябва да е финансово независим, тоест богат
Според него кандидатът трябва да е финансово независим, тоест богат

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп разкри ново правило, с което може да откаже визи и постоянното пребиваване на стотици хиляди хора, защото са твърде бедни, съобщава "Ройтерс", цитирана от News.bg.

Постановлението, прокарано от водещия помощник на Тръмп по въпросите на имиграцията, Стивън Милър, влиза в сила на 15 октомври и би отхвърлило кандидатите за временни или постоянни визи за неспазване на стандартите за доходи или за получаване на обществена помощ, като благополучие, купони за храна, обществено жилище или здравна помощ.

Тази промяна ще гарантира, че имигрантите "са самодостатъчни", тъй като "не зависят от публичните ресурси за задоволяване на нуждите им, а разчитат на собствените си възможности, както и на ресурсите на членове на семейството, спонсори и частни лица организации ", се казва в съобщение, публикувано във Федералния регистър.

"Принципът, който стои зад това, е стара американска максима и това е самодостатъчност", коментира Кен Кучинели, изпълняващият длъжността директор на службата за американско гражданство и имиграция в интервю за "Фокс нюз".

"Освен това ще има дългосрочна полза със защитата на данъкоплатците, като гарантира, че хората, които имигрират в тази страна, няма да се превърнат в обществена тежест, че могат да стоят на двата си крака, както имигрантите в миналото", каза той ,

Тази основна промяна е част от усилията на президента Тръмп да ограничи както легалната, така и нелегалната имиграция, въпрос, който той обяви за водещ в своето президентство.

Той обеща да построи стена по протежение на южната граница на САЩ с Мексико, като първоначално каза, че Мексико ще плати за това и настоя за промени в имиграционните закони. И двете усилия постигнаха малък напредък сред депутатите.

Промяната на правилата относно обезщетенията може да бъде най-драстичната от всички имиграционни политики на администрацията на Тръмп, коментират експерти. Защитниците на имигрантите критикуваха плана като усилие за намаляване на законната имиграция, без да преминава през Конгреса, като променя американския закон.

Според новите правила повече от половината от всички кандидати за зелена карта със семейства ще получат отказ, според Института за миграционна политика. Около 800 000 зелени карти са предоставени през 2016 г.

Новото правило произлиза от Закона за имиграцията от 1882 г., който позволява на правителството на САЩ да откаже виза на всеки, който може да стане "обществено бреме". Служителите по имиграцията през последните години определят кандидатите за виза като обществено бреме, ако има вероятност да са предимно зависими от държавна помощ.

Повечето имигранти не отговарят на изискванията за основните програми за помощ, докато не получат зелени карти, но новото правило, публикувано от Министерството на вътрешната сигурност, разширява определението за обществено бреме, което може да дисквалифицира повече хора.

Кандидатите вече ще трябва да покажат по-високи нива на доходи, за да получат виза и правилото значително разширява списъка на държавните обезщетения, които биха ги лишили от получаване на пребиваване в САЩ.

Защитниците на имигрантите изразиха загриженост, че правилото може да повлияе негативно на общественото здраве, като разубеждава имигрантите да използват здравна или хранителна помощ, на която те или техните деца имат право.

Други служители в администрацията на Тръмп са предприели или обмислят подобни подходи, за да санкционират използването на публична помощ от имигрантите.

Държавният департамент промени наръчника си по външни работи през януари 2018 г., за да предостави на дипломатите по-голяма свобода за преценка при вземане на решение за отказ на виза на основание обществено бреме. През фискалната 2018 година, която приключи миналия септември, броят на визите, отказани на тези основания, се утрои в сравнение с предходната година.

Министерството на правосъдието също обмисля регламент, който драстично да разшири категорията на хората, които биха могли да бъдат обект на депортиране с мотива, че използват обществени облаги.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари