Ново издание на Историческия музей за скалните манастири по Русенски лом

0
Богато илюстрованото издание е двуезично  – на български и английски език
Богато илюстрованото издание е двуезично – на български и английски език

Богато илюстрованото издание е двуезично  – на български и английски език

„Скалните манастири по Русенски Лом“ е новото издание на Регионален исторически музейРусе, което представя сакрални места на вярата, разположени в долината на река Русенски Лом, съобщават от Историческия музей.

Своеобразният пътеводител, свързан с религиозното развитие на българите през Средновековието, разкрива духовните средища в региона с водещо значение за утвърждаване на християнството по нашите земи. Сред тях са поредицата от монашески обители, образуващи един голям манастир, известен като „Ивановски скални църкви“. Поместена е информация за храма „Св. архангел Михаил“, както и за „Чертозите“ и „Голямата църква“. Представени са скалните комплекси при „Кръщалнята“, „Господев дол“, църквата „Св.св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, известна като „Съборената църква“, „Църквата с големия ореол“ и „Белберницата“, „Света Богородица“, „Стълбицата“.

Изданието съдържа също сведения за пещерните манастири около Средновековния град Червен, пещерите „Водна“ и „Тъмно“, разположени на левия бряг на р. Черни Лом между селата Табачка и Червен, за скалния манастир при Цар Калоян, Големият Нисовски манастир, Крепчанският скален манастир, манастирите „Грамовец“, „Чиплийско“, „Св. Петка“ и „Св. Димитър Басарбовски“ край Русе.

Богато илюстрованата публикация дава информация за личността и приноса на Свети Патриарх Йоаким I, създателят на Ивановския скален манастир, за утвърждаване на монашеската обител като значим духовен център не само в региона, но и в България, за дарителите и образите им, изобразени в скалите, за стенописите, запазени от далечния 14 в., за местните хора, ценността и знанието им за скалните обители.

Автор на „Скалните манастири по Русенски Лом“ е уредникът в Регионален исторически музейРусе Евгени Георгиев. Снимките - около 100 на брой, са дело на Явор Мичев, Милен Йорданов, Евгени Георгиев, както и фотоси и от фонда на музея.

Новото издание е двуезично – на български и английски език. Може да бъде закупено от музейния магазин, разположен в сградата на Историческия музей на пл. „Батенберг“ 3.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари