Ново хидрографско оборудване ще подпомага работата на ИАППД - Русе

0
Многолъчев ехолот и лазерна радарна система LiDAR ще подпомогнат работата на експертите на агенцията
Многолъчев ехолот и лазерна радарна система LiDAR ще подпомогнат работата на експертите на агенцията Снимка: ИАППД - Русе

Многолъчев ехолот и лазерна радарна система LiDAR ще подпомогнат работата на експертите на агенцията

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ започва работа по нов проект „Подобряване на навигационната обстановка по р. Дунав чрез доставка на хидрографско оборудване“.

Той ще надгради вече успешно приключилия проект за подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав, по който беше построен и доставен катамаран за хидрографски проучвания „Дунав 1”.

И двата проекта се финансират по Приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020: „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“.

Целта на настоящия проект е да се обнови остарялото хидрографско оборудване на „Дунав 1“ чрез доставка на многолъчев ехолот и лазерна радарна система LiDAR. Те ще подпомогнат работата на експертите на ИАППД при сканиране на речното дъно и ще предоставят нагледна 3D визуализация, обясниха от агенцията.

По този начин ще се извършва още по-добра проучвателна и навременна геодезическа и хидрографна дейност в общия българо-румънски участък на река Дунав.

Проектът е на обща стойност над 2 000 000 лева, а срокът му на изпълнение е до края на календарната 2023 година.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, Приоритетна ос 4 „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“.

Общата стойност на проекта е 2 039 168,29лв.

Източници на финансиране:

• Европейски фонд за регионално развитие – 1 733 293,05 лв. – 85%

• Национално съфинансиране – 305 875,24 лв. – 15%

Начало на проекта: 1 февруари 2023 г.

Край на проекта: 31 декември 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари