Новият тръбопровод за Перник аварира втори път за три дни

0
При пробива в тръбата водата е заляла пътя в село Големо Бучино
При пробива в тръбата водата е заляла пътя в село Големо Бучино

Нова авария възниква при тестването на водопровода, който трябва да пренася питейна вода през ВиК мрежата на София до оставения на воден режим Перник, съобщи БНР.

При пробива в тръбата водата е заляла пътя в село Големо Бучино.

Късно вечерта аварийни екипи са започнали работа по отстраняване на теча. Очаква се тръбопроводът, който се изпробва поетапно,  да бъде пуснат в експлоатация през следващата седмица.

Аварията обаче е втора само в рамките на три дни. На 18 март тръбопроводът отново се проби и бликна гейзер близо до автомагистрала "Люлин".

Строителството на тръбопровода от Мало Бучино до Перник започна на 1 февруари. Съоръжението е дълго 13.5 км, а за него правителството отпусна 27.039 млн. лв. Парите бяха дадени без обществена поръчка заради "форсмажорни обстоятелства" - липсата на вода в яз."Студена", заради която Перник е на тежък воден режим.

Тръбопроводът трябваше да е готов за "35-40 дни", по думите на премиера Бойко Борисов, но първо работите вървяха бавно, а сега пък пробите все още дават аварии, а днес се навършват 42 дни от началото на работите.

Ако все пак тръбопроводът заработи нормално, той ще докарва вода от водосбора на яз."Белмекен" през ВиК мрежата на София и така действащият в община Перник воден режим може да бъде облекчен и  перничани ще  имат вода от 6 до 22 ч. всеки ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари