Новият паркинг до Кооперативния пазар не е безплатен за граждани

5
Без такса там паркират само хора, които са в договорни отношения с дружеството "Общински пазари"
Без такса там паркират само хора, които са в договорни отношения с дружеството "Общински пазари" Видео: Русе Медиа

Новият паркинг, който бе изграден от община Русе в непосредствена близост до Кооперативния пазар, не може да се ползва от клиентите.

За това сигнализираха русенци, които недоумяват защо общината го обяви за безплатен, а достъпът до него е ограничен. Русе Медиа провери каква е ситуацията в действителност.

До направата на паркинга се стигна, след като живущите в блок до пазара поставиха бариера към междублоковото си пространство. Така автомобилите, които спираха там да зареждат пазара, се оказаха без място за по-дълъг престой. Община Русе намери решение, като договори да ползва под наем терен на „Спарки“, който да обособи като паркинг. От администрацията обявиха, че той е безплатен, но се оказа, че не е предназначен за русенци, а само за хора, които са в търговски и договорни отношения с дружеството „Общински пазари“.

По определен списък и при заявено желание са им предоставени специални карти за достъп. За да стигнат до въпросния нов паркинг, бусовете и автомобилите минават първо през бариерата, даваща достъп до основния платен паркинг за гражданите. Цените там са средно по около 3ст./мин. или 1 лев за 30 мин. престой. Едва след това бусовете стигат до втората бариера, която задействат с предоставената им карта и влизат на безплатния паркинг.

По този начин, при първоначалното влизане на територията на пазара и при първото вдигане на бариерата, на тях им се начислява таксата от 0.03лв/мин. Достигайки втората бариера и влизайки на обособената територия, на практика напускат платената зона. Картите, които са им раздадени от управлението на пазара, са със заредена предварително сума от 10 лева. Така на изход при проверка се следи колко от сумата е изразходена. След близо 2 месеца експлоатация, се оказва че 10-те лева са достатъчни, а и винаги има възможност сумата да се зареди отново. Причината за цялата тази интересна организация на достъп е, че собствениците на терена от „Спарки“ са имали условие за предоставяне на терена на общината – там да не нощуват коли на граждани, които живеят в непосредствена близост.

Така паркингът се оказва безплатен, но не е достъпен за гражданите, които са решили да отидат на Кооперативния пазар.

Същевременно има обособени часови зони, които са за свободен достъп на превозните средства на търговците, като през това време е разрешено на бусовете да влизат и на алеите между сергиите с цел товаро - разтоварна дейност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    до 2
    В 19 часа паяка вече е пиян...
  • 1
    2
    Русенец
    Щом СПАРКИ са имали условие, пакрингът да не се ползва от живущите да им нощуват колите там, защо просто не сложите знак Забранено паркирането след 19ч, като всяка вечер паякът го проверява? Намери ли там кола, след 19ч - прибира я. Просто е. Ама така няма да падат кинти, нали?
  • 28
    1
    ttt
    Пенчо да излезе и да обясни как безплатния паркинг на общината е вече платен. Пенчо да излезе и да каже защо улици предвидени за подмяна на канализацията ( ул. Чипровци ), ще се асфалтират. Пенчо да излезе и да каже къде са парите за водния цикъл и защо спряха ремонте на бул. Хр. Ботев. Ако не може да обясни да излезе от общината. Да дойде някой друг. Без значение от коя партия е. Пенчо иди си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари