Новите пенсии ще се получат през януари с добавка за шест дни

1
През месец декември пенсионерите ще получат действащите пенсии към месец декември
През месец декември пенсионерите ще получат действащите пенсии към месец декември Снимка: Dunavmost

Пенсионерите ще получат новите размери на пенсиите си с повишаването на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 процента през януари.

Тъй като Народното събрание гласува тези нови размери да влязат в сила от 25 декември 2021 г., през януари възрастните ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни по новата формула - това каза за „Хоризонт“ по БНР националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

Относно избраната от депутатите дата - 25 декември, за влизане в сила на промените в размерите на пенсиите, националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира:

Тази история с 25 декември на мене ми е много странна, дори бих казала смешна, защото от никъде не следва, че ако преизчислението през новия коефициент на приноса на осигурителния стаж, беше записано, че ще действа от 1 януари, съвсем не означава, че един следващ кабинет, един следващ закон за бюджета няма да държи сметка, тъй като това може да се случи, само ако някой отмени тази норма“.

Гонева е категорична, че взетите от парламента решения за пенсиите означава денонощна работа на специалистите по ДОО в НОИ , тъй като става въпрос за над 2 милиона и 200 хиляди пенсии, към които ще бъде приложен новия коефициент.

Така трябва да работят колегите от НОИ, че на 7 януари всички пенсионери да получат новите си пенсии заедно с такава част от тези нови пенсии, която се отнася за пет дни през месец декември. Разбира се, че през месец декември те ще получат действащите пенсии към месец декември“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари